Nastavak suđenja Džaferoviću
0

Svjedočio bivši direktor Zavoda za platni promet FBiH

FENA
Svjedočenjem Marufa Burnazovića, bivšeg generalnog direktora Zavoda za platni promet (ZPP) FBiH, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Džaferoviću (1959.), nekadašnjem direktoru Federalne porezne uprave, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Iskaz svjedoka optužbe fokusiran je na inkrimnacije iz tačke 1. optužnice i tiče se njegovih saznanja vezanih za status ZPP-a, te postupak obustave postupka inspekcijskog nadzora i kontrole, odnosno obračuna poreza na plaću za izvršene isplate na ime potpore na plaće uposlenika Zavoda.

Svjedok Burnazović ustvrdio je da su u toku 1996. i 1997., uz saglasnost Federalnog ministarstva finansija, vršene isplate uposlenicima ZPP-a na ime potpore na plaću, te da je to vršeno iz vlastitih sredstava, jer ZPP-u nisu dostavljena sredstva Svjetske banke (WB) koja su ostale federalne institucije koristile u tu svrhu.

Naveo je da "potpora na plaću", prema tadašnjim tumačenjima (instrukcijama) nadležnih institucija, nije podlijegala obavezi obračuna poreza (doprinosa) na plaću te da nije imala karakter dodatnih primanja.

Svjedok je pojasnio dinamiku i prirodu korespondencije koja je u vezi sa spomenutim pitanjem vođena na relaciji ZPP - Federalna porezna uprava - Federalno ministarstvo finansija i tadašnje Republičko ministarstvo finansija BiH.

Dodao je da pretpostavlja da je optuženi Džaferović, koji je u inkriminirano vrijeme bio direktor Federalne porezne uprave, a kraće vrijeme i član Upravnog odbora ZPP-a, preuzeo predmete pet kantonalnih poreznih ureda i određenim zaključkom obustavio postupak inspekcijskog nadzora i kontrole te da je to učinio nakon "argumentiranog prigovora ZPP-a".

Zastupnik optužbe predočio je svjedoku dva dokumenta čiju je autentičnost on potvrdio, a radi se o zahtjevu (podnesku) od 27. maja 1996.upućenom tadašnjem republičkom ministru finansija Mirsadu Kikanoviću, te aktu Federalnog ministarstva finansija od 21. februara 1997. godine, odnosno zaključka o utvrđivanju potpore na plaće iz donatorskih sredstava WB-a.

Optužnica Džaferovića tereti i da je kao direktor Federalne porezne uprave i član Upravnog odbora ZPP-a prekoračio vlastite ovlasti te omogućio protupravno stjecanje imovinske koristi Zavodu od 5.112.142 KM i time oštetio kantonalne budžete (KS, ZDK, TK, USK i BPK)

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 2. decembar.