FBiH
0

Svake godine 10% više mrtvih u saobraćajnim nesrećama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić kazao je na okruglom stolu danas u Sarajevu da u posljednjih deset godina rapidno raste broj smrtno stradalih u saobraćaju, kako u svijetu tako i u BiH, te da u FBiH taj broj raste za deset posto svake godine.

Ekspertni tim za analizu i koordinaciju provođenja mjera iz dokumenta "Polazne osnovne strategije sigurnosti saobraćaja FBiH 2008. - 2013." objavio je na okruglom stolu o temi ''Alkohol kao uzročnik saobraćajnih nezgoda" rezultate operacija i sigurnosnih mjera provedenih na području FBiH, koje su za cilj imale smanjenje saobraćajnih nesreća.

"Projekt je pokrenut 2008., a rezultati su do sada ohrabrujući jer je broj nesreća smanjen za oko 20 posto. Kantonalna ministarstva su glavni nosioci ovog projekta čiji je cilj smanjenje saobraćajnih nesreća za pet posto svake godine, odnosno 30 posto do 2013. godine", kazao je Alić.

Ministar smatra da je ubuduće neophodno ovaj projekat podići na viši nivo uključenjem drugih ministarstava, nevladinih organizacija i građana te podizanjem projekta na državni nivo.

Podaci sakupljeni iz kantonalnih MUP-ova, Federalne uprave policije i baze podataka o saobraćajnim nesrećama, prezentirani od Ekspertnog tima, ukazuju da je od februara 2007. do septembra 2009. ukupan broj saobraćajnih nesreća povećan za 3,46 posto (1.373), dok je broj nesreća sa nastradalim osobama manji za 604, odnosno 5,86 posto.

Broj poginulih je manji za 34 osobe (11,29 posto), teže povrijeđenih manji za 196 osoba (10 posto), dok je broj lakše povrijeđenih manji za 374 osobe (4,64 posto).

Broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih neprilagođenom brzinom i uvjetima puta od juna 2008. do septembra 2009. je manji u odnosu na uporedni period za 5,29 posto, dok je broj nesreća uzrokovanih vožnjom pod utjecajem alkohola veći za 7,89 posto.

Savjetnik ministra FMUP-a Admir Katica je kazao da je u FBiH zahvaljujući ovom akcionom planu čiji je sastavni dio bila nabavka radarskih sistema za sprječavanje prekoračenja brzine smanjen broj smrtno stradalih i povrijeđenih na cestama širom FBiH za oko 19 posto.

"Da se ništa nije učinilo o tom pitanju i dalje bismo bilježili godišnji porast broja nesreća od deset posto, odnosno imali bismo 190 smrtno stradalih u odnosu na postojećih 139, te 1.250 teško povrijeđenih u odnosu na postojećih 921, što znači da smo ovim spasili život najmanje 33 osobe", kazao je on.

Ekspertni tim je najavio da će nastaviti borbu i povećati napore za smanjenje saobraćajnih nesreća edukacijom građana, sankcijama u slučaju nepoštovanja pravila te jasno uspostavljenim sistemom i pravilima ponašanja u saobraćaju.