Crna hronika
215

Sutra u Dobrovoljačku stiže pet autobusa iz RS-a, dolazak najavile i Zelene beretke

Piše: E. F.
Prošlogodišnje obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prošlogodišnje obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nekadašnja ulica Dobrovoljačka u Sarajevu sutra će biti mjesto obilježavanja događaja od 3. maja 1992. godine, a svoj dolazak je već najavila delegacija iz Republike Srpske koja će upaliti svijeće i položiti cvijeće u ovoj ulici. Istovremeno, nekoliko desetaka metara dalje pripadnici Zelenih beretki također će obilježiti godišnjicu stradanja svojih saboraca.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih historijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je planiran odlazak sa do pet autobusa na obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Istakao je da su preduzete sve mjere za sprečavanje svake neprijatne situacije.

Okupljanje boraca Armije BiH i ove godine

Dolazak na godišnjicu obilježavanja stradanja u Dobrovoljačkoj za Klix.ba su najavili su i pripadnici Zelenih beretki, iako je Dunjić istakao kako nema informacija o "kontra okupljanju" u Sarajevu.

"Od 01. do 03. maja mi obilježavamo dane odbrane općine Stari Grad i grada Sarajeva. Tako, u našem kalendaru se kao i uvijek nalazi i 03. maj odnosno datum na kojem prigodnim skupom obilježavamo stradanje građana Sarajeva pa ćemo se u Dobrovoljačkoj okupiti i ove godine kao i svake prethodne", kazao nam je Švrakić.

Već danas, počelo je obilježavanja odbrane ove sarajevske općine, kaže Švrakić, pa su udruženja boraca posjetila groblja na kojima su ukopani nastradali, Kovače i Lav. Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća, u parku At Mejdan organizovano je i druženje građana Sarajeva. Također je izvršeno postrojavanja veterana iz Starog Grada, a borcima je podijeljena i novčana pomoć.

"Sutra ćemo se okupiti u Dobrovoljačkoj da odamo počast nastradalim građanima ovoga grada. Nije nam važno da li još neko dolazi i koliko će ih doći", kazao nam je Švrakić.

Dunjić je pak kazao kako je delegacija koja dolazi iz RS-a od MUP-a Kantona Sarajevo dobila sve potrebne saglasnosti. Saobraćaj maršrutom kuda će se kretati kolona biće obustavljen.

Obustava saobraćaja

Prema njegovim riječima, obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predstavnici Ambasade Srbije u BiH.

"Kolona će se kretati u pravcu Vraca, prema Zagrebačkoj ulici i Skenderiji, do Ulice Hamdije Kreševljakovića, odnosno bivše Dobrovoljačke. Po dolasku kolone, učesnici skupa će mirno prošetati tom ulicom i na mjestu stradanja održati kratki vjerski pomen, zapaliti svijeće i položiti ruže", naveo je Dunjić.

U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine stradalo je sedam i ranjeno 14 osoba. Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka. Među njima su Jovan Divjak i Ejup Ganić.

Iako je istraga protiv 14 osoba obustavljena, iz Tužilaštva BiH je najavljeno kako se istraga o Dobrovoljačkoj nastavlja dok se ne pronađu počinioci i odgovorni za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba.