Žrtva maloljetnica
0

Suspenzija vaspitača zbog seksualnog uznemiravanja

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Vladimir Jagodić donio je rješenje o udaljavanju vaspitača Ranka Gajića sa posla tri mjeseca zbog sumnje da je početkom maja seksualno uznemiravao maloljetnu čiji su inicijali B.S. koja je smještena u ovom domu.

Rješenje o Gajićevoj supeziji doneseno je na zahtjev ministra prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Antona Kasipovića.

Nakon što je razgovarao sa članovima uprave  Srednjoškolskog doma, ali i samim učenicima Kasipović je zatražio da se prema svima koji su bili uključeni u ovaj događaj ili znali za njega preduzmu disciplinske mjere udaljenja sa posla.

Osim ovoga, Kasipović  je zahtijevao dodatne mjere dežurstva i dodatne mjere vaspitača i pedagoga za rad sa mladim ljudima. 

"Ministarstvo će putem prosvjetne inspekcije i putem Pedagoškog zavoda iz dana u dan pratiti situaciju u domu i biti uz menadžment doma i one koji žele da čestito obavljaju svoj posao", rekao je Kasipović novinarima nakon posjete Srednjoškolskom domu u Banjaluci.

Direktor Srednjoškolskog doma Vladimir Jagodić smatra da je evidentno prekršen pravilnik o odgovornosti, Zakon o srednjoj školi i Zakon o radu zbog čega će, kako je rekao, sa posla biti udaljeni, osim Gajića, i vaspitači koji su znali za ovaj slučaj.

"Evidentno je da je došlo do zloupotrebe -  da je vaspitač  odvezao iz doma učenicu,  da je s njom proveo više sati na periferiji i da ju je kasno vratio u dom" rekao je Jagodić.
On je naglasio da bi u roku od tri mjeseca koliko radnici budu udaljeni s posla trebalo da budu sprovedene interne mjere kontrole i disciplinski postupak protiv vaspitača.

Jagodić je naglasio da je upozorio sve učenike da ne ulaze u automobil bez obzira da li ih vozi vaspitač, napominjući da su i sami učenici dužni da poštuju kućni red.

U utorak uveče, 26. maja banjalučka policija privela je Ranka Gajića vaspitača i bivšeg direktora u Srednjoškolskom domu u Banjaluci zbog sumnje da je seksualno uznemiravao maloljetnu B.S., dok je isto veče nekoliko desetina učenika blokiralo Srednjoškolski dom tražeći da Gajić, koji je trebao dežurati tu noć, napusti zgradu.

Prema izjavama učenika iz Doma, maloljetna B.S. predala je pisanu izjavu u kojoj je navela da ju je Gajić 1. maja pozvao da bi raspravili o sportu kojim se bavi njen brat. Na narednom sastanku, koji je uslijedio nekoliko dana kasnije, B.S. je navela da je sa Gajićem morala posjetiti nekoliko kafića, a da ju je zatim osumnjičeni odveo u banjalučko naselje Srpske Toplice.