Crna hronika
8

Suspendovan Goran Lujić, bivši šef brčanske policije: Izazvao nesreću pa pobjegao

Piše: E. F.
Goran Lujić
Goran Lujić
Goran Lujić, bivši šef brčanske policije, suspendovan je zbog istrage koju je protiv njega pokrenulo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH koje mu na teret stavlja izvršenje teških krivičnih djela ugrožavanja javnog saobraćaja i zloupotreba položaja ili ovlasti.

"Na osnovu ovlasti iz Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH, a u skladu sa Naredbom o sprovođenju istrage koju je donijelo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, šef Policije Brčko distrikta donio je odluku o suspenziji policijskog službenika inicijala G. L., raspoređenog na poslove višeg istražioca ratnih zločina u Jedinici za istraživanje ratnih zločina", kazao je za Klix.ba Halid Emkić, glasnogovornik policije Brčko distrikta.

Policijski službenik je suspendovan do okončanja krivičnog postupka, s obzirom na to da je protiv njega Tužilaštvo Brčko distrikta donijelo Naredbu o sprovođenju istrage zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ugrožavanja javnog saobraćaja, zloupotrebe položaja ili ovlasti i produženog krivičnog djela krivotvorenje službene isprave.

Navodno, Lujić je u junu ove godine u naselju Kolobara u Brčko Distriktu skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je udario u drugo vozilo pa potom i zloupotrijebio svoj položaj policijskog službenika. Naime, nakon nesreće je izvještaj o događaju lažiran pa se tvrdilo da je nesreću izazvao drugi policijski službenik koji je vozio auto kojim se isključivo koristi Goran Lujić.

No, cijeli slučaj je rasvijetljen te je ustanovljeno da je Lujić, sada raspoređen na poslove višeg istražioca ratnih zločina, zapravo skrivio nesreću.

Imajući u vidu Naredbu Tužilaštva Brčko distrikta, te krivična djela za koja je imenovani osumnjičen, kao i okolnosti pod kojima su ista počinjena, odnosno položaj osumnjičenog u vrijeme počinjenja krivičnih djela, ocijenjeno je da bi njegov dalji rad štetio interesima službe ili uspješnom vođenju krivičnog postupka, s tim u vezi šef Policije je primijenio zakonske ovlasti i donio ovakvu odluku.