Crna hronika
6

Sumnjao da mu krade penziju i da ga vara: Stogodišnjak sjekirom ubio suprugu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U New Jerseyju se u nedjelju desilo bizarno ubistvo. Naime, Michael Juskin, rođen 1915. godine, ubio je svoju suprugu Rosaliju koja je imala 88 godina.

Prije tri mjeseca Rosalija je pozvala 911 žaleći se da joj muž prijeti. Policija je došla na mjesto događaja, ali nije ništa poduzela jer nije bilo očiglednih dokaza za prijetnje. Bio je to treći put u samo godinu dana da je policija dolazila na adresu bračnog para Juskin.

Međutim, prošle nedjelje Michael je svoju ženu ubio sjekirom dok je spavala. Nakon toga je otišao u kupatilo i izvršio samoubistvo tako što je prerezao vene.

Za policiju i cjelokupno društvo ovo nije uobičajeni zločin. Michael i Rosalija živjeli su godinama zajedno bez ikakvih značajnijih problema, nisu imali kriminalni dosje i ništa nije ukazivalo da bi se nešto ovakvo moglo desiti.

“Pitanje koje se nameće jeste šta da radite kada dvije starije osobe počnu gubiti sposobnost rasuđivanja. Nema ništa što biste mogli učiniti jer je prosto nemoguće predvidjeti takve stvari”, kažu iz policije.

Michael je, sumnja se, patio od klasičnog oblika demencije. U posljednje vrijeme sumnjao je da mu žena uzima penziju i da ga vara. Pokušao je angažirati advokate kako bi se razveo od Rosalije, ali su njegovi sinovi advokatima savjetovali da ne uzimaju slučaj, a ocu da odustane od svega i uživa u ostatku života.

Dr. Karen Roberto iz Gerentološkog centra smatra kako starije osobe često pokazuju različite znakove koje njihovi bračni partneri i društvo u cjelini ne uzimaju u obzir. Međutim, sve dok su osobe u stanju donositi odluke samostalno, ne postoji mogućnost da sistem učini nešto kako bi se spriječile tragedije.

Ipak, prema statističkim podacima, samo 0,3 posto ubica u SAD-u su stariji od 75 godina.