Crna hronika
50

Suđenje za ubistvo Smaje Ćesira: Očuh, dedo i nana uračunljivi, majka smanjeno uračunljiva

Piše: E. F.
Jasenko Ružić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svjedočenjem Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i načelnika Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu okončan dokazni postupak protiv Saliha Arnautovića, te Ene, Munire i Emira Lipe, optuženih za ubistvo četverogodišnjeg Smaje Ćesira, koje se u Hadžićima dogodilo u februaru prošle godine.

Kučukalić je pred Sudskim vijećem iznio nalaz timskog vještačenja optuženih koji je sačinjen po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, a na zahtjev odbrane optuženih.

Podsjećamo, monstruozni zločin dogodio se u porodičnoj kući Lipa u Hadžićima, a dječak je nakon dugotrajnog zlostavljanja preminuo 25. februara i to nakon što mu je metalnom tokom od kaiša zadan fatalni udarac.

Tek obdukcijom tijela preminulog počelo se odmotavati klupko strahota koje je mališan proživljavao. Modrice svuda po tijelu, lom ruke koji nije saniran, povrede od opekotina po tijelu i povrede na mošnjicama te hematomi glave mališana su odveli u smrt.

Nalazom do kojega je tim ljekara došao vještačenjem optuženih zaključeno je da su svi optuženi u momentu počinjenja krivičnog djela bili uračunljivi izuzev Ene Lipe koja je bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno.

Očuh sa niskim pragom tolerancije na frustracije

Kada je u pitanju Salih Arnautović, očuh malenog Smaje, koji je tokom suđenja krivicu za smrt dječaka nastojao prebaciti na njegovu majku, konstatovano je da je stabilna osoba, iako ima disocijalni poremećaj strukture ličnosti.

Salih Arnautović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Salih Arnautović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"On ne boluje od bilo kakve bolesti psihotičnog karaktera, prosječnih je intelektualnih sposobnosti i logički obrađuje situacije. No, ima nizak prag tolerancije na frustracije i sklon je korištenju psihoaktivnih supstanci. Kod njega izostaje osjećaj krivice i kajanja, što se može vidjeti prema sankcijama koje su mu ranije izrečene zbog drugih krivičnih djela", istakao je Kučukalić te dodao da nema osjećaja empatije ni saosjećanja.

Na koncu, prema njegovim riječima, zaključeno je kako je sposoban upravljati svojim postupcima te da je veoma svjestan istih kao i da je bio uračunljiv u momentu počinjenja krivičnih djela.

Blaga retardacija Ene Lipe

Kada je riječ o Eni Lipi, Kučukalić je na upit njenog advokata Omara Mehmedbašića kazao kako je kod nje evidentan spor govor prilikom odgovaranja na pitanja.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"To je zbog toga što ona ima oblik lake mentalne retardacije, odnosno oslabljeno shvatanje stvari, konkretnog načina ponašanja, ne razlikuje bitno od nebitnog, ima nisko samopoštovanje i znatnu sugestivnost", kazao je Kučukalić.

Na upit Mehmedbašića da li je neka dominantnija ličnost mogla utjecati na Enu dovoljno da kod nje prouzrokuje neka neprihvatljiva ponašanja, Kučukalić je odgovorio potvrdno.

No, postupajuća tužiteljica u ovom slučaju Ivana Petković potencirala je činjenicu da je Enu Lipu vještak ispitao godinu dana nakon samoga događaja te je pitala da li je moguće da su boravak u pritvoru i pokretanje sudskog postupka također mogli prouzrokovati i dodatno destabilizirati psihičko stanje Ene Lipe.

"Da, to je sigurno moglo dodatno poremetiti njenu ličnost", kazao je Kučukalić.

Petković je pitala vještaka da li je moguće da je optužena odglumila stanje mentalne retardacije.

"Nama nije mogla odglumiti. Ovo stanje kod nje je urođeno i radi se o primarnoj retardaciji", kazao je Kučukalić.

Za Muniru Lipu Kučukalić je istakao kako su tokom ispitivanja ustanovili da je boravila u logoru u Višegradu u proteklom ratu te da je prošla sve vrste torture.

"Neposredno nakon tog događaja imala je PTSP koji je vremenom nestao. No, ni kod nje nisu zabilježene neke duševne bolesti psihotičnog karaktera", istakao je Kučukalić.

Nastavak ovog suđenja zakazan je za 18. juni kada će obje strane u postupku iznijeti završne riječi u ovom predmetu.