Crna hronika
21

Suđenje za ubistvo Smaje Ćesira: Kenan Lipa promijenio iskaz u korist svojih roditelja

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svjedočenjem Kenana Lipe danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Suadu Arnautoviću te Eni, Emiru i Muniri Lipi, optuženima za ubistvo četverogodišnjeg Smaje Ćesira koji je krajem februara prošle godine usljed kontinuiranog zlostavljanja preminuo u Hadžićima.

Podsjećamo, Smajo Ćesir je preminuo usljed hematoma na glavi koje je zadobio nakon što ga je majka udarila metalnom kopčom kaiša po glavi. Obdukcija Ćesira tada je pokazala da je dječak zlostavljan duži vremenski period, a pošto su na njegovom tijelu uočene povrede od gašenja cigareta na koži, višestruki podlivi krvi, povrede na mošnicama i druge povrede po cijelom tijelu.

Dječaka nazivali "malim Ćesirom"

Tokom svoga jučerašnjeg svjedočenja Lipa je, odgovarajući na pitanja advokata Sadika Hote, većim dijelom promjenio iskaz u odnosu na ono što je o slučaju govorio tokom njegovog prethodnog saslušanja pred sudskim vijećem kojim predsjedava Jasenko Ružić.

Kenan Lipa je ispričao da se njegova sestra Ena u maju mjesecu vratila u roditeljsku kuću sa svojom djecom, a nakon razvoda od prvog muža Suada Ćesira. U decembru je u kuću, kako bi živio sa njegovom sestrom, došao i Salih Arnautović. Pojasnio je kako su on i njegovi roditelji, optuženi Emir i Munira, voljeli svog prethodnog zeta, odnosno oca djece Suada Ćesira.

No, potom mu je tužiteljica kazala kako je ranije govorio kako nisu voljeli Ćesira i kako su Smaji, kada su ga ružili i tukli, pogrdno govorili "mali Ćesire". No, Lipa je pojasnio kako su Suada Ćesira zamrzili nakon razvoda jer je često zvao u njihovu kuću, prijetio i govorio ružne stvari. Dok su Suad i Ena bili u braku imali su lijepo mišljenje o njemu.

Ustvrdio je jučer Lipa pred sudskim Vijećem kako su njegovi roditelji voljeli tu djecu te da ih nisu nikada tukli tako da bi ih to zaboljelo, već isključivo malim prutićem, a kako bi ih upozorili na njihovo ponašanje.

"Oni su se normalno odnosili prema djeci. Voljeli su tu djecu kao što ih i ja volim. U potpunosti su preuzeli brigu o njima s obzirom na to da je Ena znala često duže odsustvovati. Nisu ih tukli niti zlostavljali", kazao je Lipa odgovarajući na pitanja advokata njegove majke Sadika Hote.

Dodao je i da je njegova majka provodila najviše vremena sa njima te da on nije vidio da ih je udarala.

No, tužiteljica u ovom slučaju Ivana Petković podsjetila je Lipu na ono što je govorio tokom prethodnog saslušanja kada je isticao kako je često čuo kako mu pogrdno govore "mali Ćesire" dok su ga tukli.

"Nisam ja to tako rekao, ja sam ga samo ponekad čuo da plače", istakao je Lipa.

Povreda kao žulj od majice

Pojasnio je Lipa Vijeću kako je on po cijele dane radio te da nije znao šta se dešava u kući. No, primijetio je slomljenu ruku kod Smaje. Kada je pitao šta mu se dogodilo kazali su mu kako je njegova majka Ena pala sa njim pa je slomio ruku. Primijetio je i povredu na vratu, a za to su mu rekli da se dijete nažuljalo majicom. Iako mu je to više ličilo na povredu od cigarete, nije više pitao.

"Niste više pitali, iako ste i sami smatrali da to baš nije žulj od majice", pitala je tužiteljica.

Svjedok je odgovorio da nije pitao.

Danas je Lipa kazao da nije znao šta se dešava u sobi Saliha i Ene u večernjim satima kada su se oni tamo zaključavali. Sa njima je uvijek bio i mali Smajo.

"Ranije ste govorili da ste čuli udarce kaišem u nekoliko navrata, da ste čuli dijete kako plače i kako mu govore mali Ćesire, ići ćeš Ćesiru, ovakav si onakav si, sjećaš li se toga", pitala je tužiteljica Petković.