Crna hronika
7

Suđenje u slučaju "Lutka": Kako su Elez i njegova grupa ubijali, pljačkali, prali novac...

Piše: N. J.
Pripadnici SIPA-e su bili prisutni ispred i u Sudu BiH tokom suđenja (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pripadnici SIPA-e su bili prisutni ispred i u Sudu BiH tokom suđenja (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje protiv optuženih u predmetu "Bojan Cvijan i drugi" za koje su ranije iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine naveli da se radi o jednoj od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u poslijeratnoj BiH.

Tužioci Dubravko Čampara i Džermin Pašić pročitali su optužnicu u kojoj se navodi da su optuženi u posljednjih osam godina, djelujući u međusobno povezanim organizovanim kriminalnim grupama, počinili teška krivična djela poput ubistava i teških ubistava oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, kao i druge pljačke, razbojništva, pranje novca i ostala teška krivična djela.

U optužnici su detaljno navedeni načini na koja su počinjena ta krivična djela pa je tako, uz ostalo, navedeno da je Darko Elez organizovao grupu za ubistvo Vladimira Mačara na Palama u januaru 2008. godine. Mačar je ubijen uz pomoć eksplozivne naprave namontirane ranije na ukradeno vozilo koje su parkirali 10-15 metara dalje od ulaza u Mačarev kafić Omerta na Palama, nakon čega je naprava aktivirana putem mobitela u trenutku kada se Mačar pojavio u objektu.

Kriminalna grupa imala hijerarhiju

U optužnici je opisano i kako je optužena Slobodanka Tošić angažovana da Đorđa Ždralu namami u zasjedu zamolivši ga da je odveze na određeno mjesto, a što je, također ,organizovao Darko Elez. Ipak, pokušaj ubistva Ždrale nije uspio ni tada, a ni u naredna dva puta. Nadalje, u optužnici je opisano i kako su pripremane pljačke novca Privredne banke Sarajevo, BH Pošte ili Pavlović International banke iz Bijeljine.

U uvodnoj riječi tužilac Dubravko Čampara je naveo kako će Tužilaštvo dokazati kako je ova kriminalna grupa imala svoju hijerarhiju odnosno da je svaki član imao tačno određenu ulogu u toj grupi.

"Tužilaštvo će izvesti sve dokaze iz optužnice i dokazati da su optuženi kao članovi organizovane grupe posljednjih osam godina bili direktni izvršioci krivičnih djela čiji je način izvršenja opisan u optužnici. Sud će imati priliku vidjeti videozapise o druženju optuženih kako u BiH tako i u Srbiji i poslušati njihove međusobne telefonske razgovore. Krivična djela vršena su profesionalno, a potom bi počinioci uništavali materijalne dokaze", rekao je Čampara.

Naglasio je kako Tužilaštvo planira saslušati 124 svjedoka i 21 vještaka, te predočiti sudu oko 500 materijalnih dokaza.

"Želim naglasiti da smo postigli preliminarne sporazume o priznanju krivice sa nekima od optuženih, te smo u pregovorima sa još nekoliko njih. U tom slučaju bismo njih saslušali kao svjedoke u ovom slučaju, čime ne bismo ispitali jedan broj planiranih svjedoka te uštedjeli vrijeme u postupku. Tada bismo razdvojili postupke protiv tih optuženih, a o svemu bi odlučivao Sud", kazao je Čampara dodajući kako je riječ o jednom od najvećih suđenja u Sudu BiH.

Tužilac Čampara je najavio kako će na narednom ročištu, koje je zakazano za 16. aprila, saslušati oštećenog u ovom slučaju Đorđa Ždralu, koji će svjedočiti o tome kako su ga Darko Elez i njegovi saizvršioci pokušali ubiti u tri navrata. Također, on će dati iskaz i u vezi sa ubistvima Vlatka Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba.

Branioci optuženih uglavnom su odustajali od iznošenja uvodnih riječi.

Medijski pritisci na optužene

Ipak, advokat Davora Mandića, Kadrija Kolić, istakao je kako je na osnovu optužnice njemu kao advokatu teško znati od čega da brani svoga klijenta, te je Tužilaštvu predložio da mu se izvini i povuče optužnicu protiv njega.

Advokat Vlado Adamović je naveo kako je samo jedan svjedok spomenuo nadimak njegovog klijenta Nermina Tahirovića, te je najavio kako će odbrana dokazati da Tahirović nije kriv.

Milorad Rašević, koji zastupa optuženog Mehmeda Kajevića je istakako da ga interesuje kako Tužilaštvo misli dati materijalne dokaze o tome da je opljačkano 2,2 miliona eura PBS-a, kada tu nije bilo eura.

Odvjetnica prvooptuženog Bojana Cvijića, Vasvija Vidović, od Suda je zatražila da naloži Tužilaštvu da joj budu dostavljeni svi dokazi u ovom postupku, a negodovala je i zbog medijskih napisa i kvalifikacija o "najvećoj poslijeratnoj kriminalnoj grupi", čime se, kako je kazala, vrši dodatni pritisak na optužene u ovom predmetu.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. aprila sa početkom u 13 sati, kada će biti saslušan prvi svjedok optužbe Đorđe Ždrale.

Odvojen postupak protiv sedam optuženih

Biljana Ćuković, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH u ovom slučaju kazala je ranije da će se voditi odvojen postupak u odnosu na sedam optuženih koji se nalaze u Srbiji odnosno Darka Eleza (1980), Davora Eleza (1977), Branimira Minića (1984), Vladimira Pandurevića (1980), Vasu Ljubibratića (1975), Milan Mitić (1960) i Milosava Veskovića (1978). Inače, optužnica je podignuta protiv 32 osobe, a u međuvremenu se ubio jedan od optuženih u ovom predmetu, Benan Dorić, te je protiv njega postupak obustavljen.

Među optuženima su: Darko Elez (1980.), Bojan Cvijan (1976.), Davor Mandić (1974.), Branimir Minić (1984.), Vladimir Pandurević (1980.), Vaso Ljubibratić (1975.), Muhamed Ramić (1973.), Sead Robović (1980.), Edin Ahmetspahić (1978.), Davor Elez (1977.), Ljubiša Lalović (1976.), Marko Krajišnik (1978.), Slobodanka Tošić (1986.) Himzo Ćato, (1972.), Dejan Vukosavljević (1978.), Nermin Tahirović (1976.), Elvira Kajević (1972.), Azim Kajević (1967.), Mehmed Kajević (1963.), Elvis Zlatić (1983.), Admir Ahmetspahić (1980.), Dragan Vujičić (1977.), Vladan Parađina (1977.), Dragan Jevtović (1977.), Benjamin Halilović (1970.), Milan Mitić (1960.), Dragan Obućina (1977.), Anes Kurbegović (1973.), Milosav Vesković (1978.), Slaviša Bobar (1978.) i Mladen Mićić (1975.).