Ubistvo Denisa Mrnjavca
0

Sud traži novo vještačenje uračunljivosti Lelovića i Talića

Sarajevo-x.com
Ademir Lelović i Berin Talić
Ademir Lelović i Berin Talić
Na Vrhovnom sudu FBiH održan je pretres u predmetu ubistva Denisa Mrnjavca. Vrhovni sud je poništio presudu Kantonalnog suda u slučaju Lelović i Talić. Kao razlog ukidanja presude i održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH, Vrhovni sud je, nakon uložene žalbe i tužitelja i obrane, naveo povredu kaznenog postupka, javila je Federalna televizija.

Odbrana optuženih zatražila je ponovno svjedočenje A. R., koji je bio s pokojnim Denisom u trenutku ubistva. Kao razloge su naveli to što nisu imali uvid u zapisnik, te audio i videozapis o njegovom svjedočenju na Kantonalnom sudu.

Tužiteljstvo se, međutim, protivilo ponovnom svjedočenju, obrazlažući to činjenicom da je A. R. u svojstvu ugroženog svjedoka te da je od ubojstva Denisa Mrnjavca duboko traumatiziran. Zahtjev je ipak prihvaćen te će A. R. ponovno svjedočiti uz prisustvo vještaka.

Sud je naložio i dopunsko vještačenje o uračunljivosti Ademira Lelovića i Berina Talića. Odbrana je tražila i izdvajanje iz spisa iskaza svjedoka Tužiteljstva, dva inspektora i policajca Prve policijske uprave Sarajevo. Odluku o tome Sud će donijeti naknadno.

Vrhovni sud FBiH poništio je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu koji Ademira Lelovića za pomaganje u ubojstvu Mrnjavca osudio na 14, a Berina Talića zbog nasilničkog ponašanja i pomaganja u skrivanju oružja na 4 godine zatvora.

Armina Milić, Lelovićeva majka, oglašena je krivom, ali joj nije izrečena sankcija, jer je sud utvrdio da je kao majka pomagala sinu. Idući pretres na Vrhovnom sudu FBiH je zakazan za 8. juna.