Suđenje Turkoviću
0

Sud BiH prihvatio sporazum s Memovićem, pet godina zatvora

Piše: F. Bakić
Vijeće Suda BiH danas je prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je sa Tužilaštvom sklopio Hajrudin Memović, optuženi za pripadnost zločinačkoj organizaciji na čijem je čelu bio Zijad Turković, a koji je pristao na kaznu od pet godina zatvora.

Izricanje presude Memoviću, koji se sporazumom obavezao da će svjedočiti protiv ostalih optuženih, zakazano je za sutra. Osim pripadnosti zločinačkoj organizaciji, Memovića optužnica tereti da je bio saizvršitelj u ubistvima Mithata Mekića i njegove trudne djevojke, državljanke Bolivije. Naime, Memovića se tereti da je ključ od kuće u kojoj su bili Mekić i Bolivijka dao Seadu Dumanjiću, koji je ključ potom proslijedo Turkoviću. Memovića se još tereti da je nakon dvostrukog ubistva u kući u Binježevu očistio objekat i uklonio tragove.

Sedmi sporazum

Tako je, od potvrđivanja optužnice, ovo sedmi sporazum u Turkovićevom predmetu koji je Sud prihvatio. Ranije su po sporazumima osuđeni Dumanjić, Željko Đurić, Dragiša Rajak, Mirza Drinić, Ermin Delić i Danijel Planinčić. Postupak se i dalje vodi protiv Turkovića, Milenka Lakića, Muamera Zahitovića, Fadila Aljovića, Nijaza Zubana i Hilmije Mašovića.

Prije razmatranja sporazuma kao svjedoci Tužilaštva su saslušani Dragan Perišić zvani Bejbi, Fikret Kajević te braća Elvedin i Elvis Zemanić.

Perišić je opisao na koji način je ranjen 7. marta 2009. godine na Alipašinom Polju u trenutku kada je ulazio u haustor zgrade u kojoj stanuje. Perišić je objasnio da je vidio visokog i mršavog muškarca u dukserici, koji je na njega iz pištolja ispalio 5-6 metaka i pobjegao, te da je bio ranjen u stomak, pluća i leđa. Ipak, Perišić je istakao da iza njegovog pokušaja ubistva stoji Isljam Kalender i, kako je naveo, "onaj mongoloid“ iz Kasindolske ulice.

"Od prijatelja, neću mu reći ime, sam saznao da je Kalender dao pare da pucaju na mene i da je doveo nekog momka iz Bijeljine", tvrdi Perišić i dodaje da je u dobrim odnosima sa Turkovićem, kao i da je od njega čak kupio i motor. Perišić je dodao da poznaje Darka Eleza, ali da ne zna u kakvim je on odnosima bio sa Turkovićem.

Pio i peglao

Fikret Kajević je ispričao kako ga je Mensur Aljičević pozvao u noći u kojoj je ranjen ispred zgrade na Dobrinji.

"Aljičević me zvao mobitelom, a javila se moja supruga. Nisam htio da se javim jer je bilo kasno, a Aljičević se znao napit' i peglat'. Kazao je da su pucali na njega. Kada sam bio kod njega u bolnici pominjao je neki audi A3, za koji smo saznali da ga vozi Kalenderov šura Emir Zeković. Poslije je Aljičević u Crnoj Gori vodio neku svoju istragu i pitao sam ga da li sumnja na Ziku, jer su prije rata imali neki problem, ali je odgovorio da ne sumnja. Nakon ranjavanja, sjedili su obojica u mojoj ljetnoj bašti kod Ekonomskog fakulteta“, kaže Kajević.

Ovaj svjedok je ispričao da je u noći kada je ranjen Perišić bio u diskoteci Aqua sa Bahrijom Kačaporom, a da je Turković sjedio sa nekim ljudima sa "čaršije", među kojima je bio Almer Inajetović. Kajević kaže da je čuo da je Perišić ranjen i da je pitao Turkovića "zna li da je pucano na Perišića"?.

Inače, tokom ispitivanja Kajevića, Turković je zbog komentara ponovo udaljen iz sudnice, nakon što je pitao svjedoka da li ima veze sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Kajević je na pitanje odgovorio negativno, ali je pomenuo da su nakon Delalićevog ubistva bili zategnuti odnosi između njih dvojice. Nakon jednog od pitanja tužiteljice Diane Kajmaković, Turković je počeo komentarisati kako su mu se „popeli više na glavu“ te je izveden iz sudnice.

Nastavak suđenja

Braća Zemanić su potvrdila da im je Perišić zet i da su prije njegovog ranjavanja sjedili sa njim u Aspeku na Alipašinom Polju. Sa njima je u društvu bio i izvjesni Dado Crnogorac. Elvedin Zemanić je ispričao da je sa bratom krenuo na Čengić-Vilu po suprugu, kada im je javljeno da je Perišić ranjen. Elvedin Zemanić je kazao i da je bio osumnjičen za taj pokušaj ubistva i pritvoren, što je potvrdio i njegov brat Elvis, ali je pušten nakon 30 dana, jer nije dokazano da je on pucao.

Suđenje Turkoviću i ostalima se nastavlja 12. aprila.