Crna hronika
0

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu "Vlado Delić i drugi"

FENA
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 26. jula optužnicu u predmetu Vlado Delić i drugi, kojom se optuženi Vlado Delić tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom carinska prevara, krivičnim djelom pranje novca i krivičnim djelom teška krađa.

Optuženi Perica Nešković, pravno lice „Građapromet“ d.o.o. Sočkovac-Petrovo, pravno lice „O&R Company“ d.o.o. Brčko, pravno lice „Dama“ d.o.o. Živinice, Dragan Martić, pravno lice „Lujza“ d.o.o. Čapljina, Ivo Mrkić (Dragan Pranjić), Ljiljana Pranjić, Dušanka Jevtić, pravno lice „Kan vest kompani“ d.o.o. Doboj, Amalija Tomić, pravno lice „Ciprom“ d.o.o. Bijeljina, Merdan Nukić, pravno lice „Ekometal“ d.o.o. Živinice, Dražen Pejić, pravno lice „Agrometal“ d.o.o. Brčko, Suad Kuralić i pravno lice „Kusmi prom“ d.o.o. Tuzla, terete se za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom carinska prevara, krivičnim djelom pranje novca i krivičnim djelom krivotvorenje isprave, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi Ernad Nukić, Šekib Nukić, Asim Beganović, Mehmed Trgovčević terete se za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom carinska prevara, krivičnim djelom pranje novca, krivičnim djelom krivotvorenje isprava i krivičnim djelom teška krađa.

Optuženi Božidar Kundert tereti se za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom carinska prevara i krivičnim djelom krivotvorenje isprava.

Optuženi Ivica Marković, Pejo Marković i Bojan Tomić terete se za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom teška krađa.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su navedene osobe u periodu od 2006. godine do 2011. godine, kao grupa za organizovani kriminal, sporazumno i planirano djelovale radi izvršenja više krivičnih djela, kao što su carinska prevara, pranje novca, teška krađa i krivotvorenje isprave.

Optužnica dalje navodi da su ovu grupu za organizovani kriminal organizovali i njome rukovodili Vlado Delić i Ivo Mrkić (Dragan Pranjić), a ostali optuženi su joj pristupili i u njoj imali određene uloge, saopćeno je iz Suda BiH.