Crna hronika
78

Sud BiH: Počelo novo suđenje Zijadu Turkoviću i drugima

FENA
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Obnovljeno suđenje u predmetu "Zijad Turković i drugi" počelo je danas uvodnim riječima strana u postupku pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Tužiteljica Diana Kajmaković istakla je u uvodnoj riječi da će Tužilaštvo pokušati dokazati postojanje organizovane grupe koja je vršila krivična djela radi sticanja protivpravne i imovinske koristi kojom je optuženi Turković rukovodio i učestvovao u vršenju krivičnih djela dok su ostali pristali da postupaju po njegovim odlukama i vršili krivična djela.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Turkovića za krivična djela neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, iznude, pranje novca, ubistvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti te neovlašten promet oružja i vojne opreme.

Saša Stjepanović se tereti za krivična djela neovlašteni promet opojnim drogama i razbojništvo, a Muamer Zahitović za krivična djela iznuda i pranje novca. Tužilaštvo BiH tereti Milenka Lakića za pripremanje krivičnog djela, ubistvo i teško ubistvo i Fadila Aljovića za krivično djelo ubistvo.

Tužiteljica Kajmaković istakla je da ostaje pri uvodnoj riječi koje je Tužilaštvo dalo u prvostepenom postupku te zatražila da dokazi budu izvođeni reprodukovanjem.

Nakon čitanja optužnice Turković i Lakić su se izjasnili da nisu razumjeli njen sadržaj dok su Stjepanović, Zahitović i Aljović kazali da razumiju optužnicu.

Turkovićev branilac Fahrija Karkin naglasio je da će insistirati na naposrednom izvođenju dokaza te da će tražiti svjedočenje vještaka forenzičara. Dodao je da Tužilaštvo ne raspolaže materijalnim dokazima koji terete njihovog klijenta te da će među svjedocima pozvati Zijada i Šejlu Turković, tužioce Olega Čavku, Dijanu Kajmaković i Božu Mihajlovića kao i niz svjedoka pravosuđa i političkog života među kojima i Fahrudina Radončića.

Odbrane ostalih optuženih također su se usprotivile prijedlogu Tužilaštva za reprodukovanje dokaza jer dovode u pitanje kredibilitet pojedinih svjedoka.

Predsjedavajući Vijeća Senadin Bektašević najavio je da će naredno ročište biti održano 20. oktobra te da će ono početi kako je to predložilo Tužilaštvo, a da će odbrani optuženih biti omogućeno neposredno izvođenje dokaza.

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 1. augusta drugostepenu presudu od 25. aprila ove godine u predmetu "Zijad Turković i dr." kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene: Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine optuženi Zijad Turković oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Optuženi Saša Stjepanović je oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i razbojništvo i s tim u vezi osuđen na kaznu zatvora od 12 godina.

Optuženi Muamer Zahitović oglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca te je s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine.

Optuženi Milenko Lakić oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine , ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i ubistvo iz člana 149. stav 1. tačka 1. Krivičnog zakona Republike Srpske te je s tim u vezi osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Optuženi Fadil Aljović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te je s tim u vezi osuđen na kaznu zatvora od pet godina. Optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.