Slučaj Ždrale
0

Sud BiH, ipak, nadležan

SRNA
Sud BiH proglasio se nadležnim za vođenje krivičnog postupka u predmetu protiv Đorđa Ždrala, koga optužnica tereti za ubistvo načelnika Uprave policije Republike Srpske /RS/ Ljubiše Savića - Mauzera.

U saopštenju iz Suda BiH navodi se da je Vanraspravno vijeće Suda BiH 25. avgusta uvažilo žalbu Tužilaštva BiH, te se rješenje, doneseno 18. avgusta, preinačava.

U obrazloženju rješenja Vanraspravnog vijeća, na koje žalba nije dozvoljena   navodi se da su u konkretnom slučaju evidentne poteškoće entitetskih pravosudnih organa u procesuiranju ubistva, koje se stavlja na teret Ždralu, sa karakterom organizovanog kriminala i štetnom posljedicom koja je kod građana stvorila klimu straha za sopstvenu bezbjednost, što je rezultiralo odsustvom volje da ličnim doprinosom pomognu pravosudnim institucijama.

Ističe se  da je Ždrale osuđivan za ubistvo, te da se sumnjiči ili povezuje sa većim brojem ubistava lica koje su vlasnici firmi ili su lica iz političkog i privrednog života, kao i drugih krivičnih djela izvršenih na području oba entiteta sa obilježjima organizovanog kriminala, a u vezi s tim i posljedicom da ovi predmeti istrage nikada, osim jednog slučaja, nisu dovedeni do kraja, očito zbog opisanog načina funkcionisanja kriminalnih grupa. 

Vanraspravno vijeće napominje da štetne posljedice prelaze teritoriju jednog entiteta, jer se strah građana za sopstvenu bezbjednost vezuje za profil ličnosti osumnjičenog i njegovu povezanost sa izvršenim krivičnim djelom ubistva i na području Federacije BiH,  povezanost sa inostranstvom, te činjenica da se mnogobrojna nerazriješena ubistva dovode u vezi sa  Ždralom.   

Zbog ove vrste kriminala BiH se, u  međunarodnim okvirima, svrstava među zemlje visokog bezbjednosnog rizika sa štetnom posljedicom izostalih finansijskih ulaganja, navodi Vanraspravno vijeće. 

Advokat osumnjičenog Đorđa Ždrala Dragiša Jokić u podnesku dostavljenom Sudu BiH 21. augusta vrijeđao je ovaj sud, te neprimjerenim tvrdnjama i insinuacijama prešao okvire etičkog i profesionalnog ponašanja, kakvo se očekuje od advokata pred ovim, kao i svim drugim sudovima na teritoriji BiH. 
Prilikom odmjeravanja visine novčane kazne Sud BiH je cijenio težinu uvrede i način na koji je uvreda izvršena, te smatra da kazna od 1.000 KM u potpunosti odgovara svrsi zbog koje je i izrečena, ističe se u saopštenju ove pravosudne institucije. 

Sud BiH  je 18. avgusta donio rješenje u kome navodi da je za postupanje u tom predmetu, kao stvarno i mjesno nadležan Okružni sud u Bijeljini, na osnovu Zakona o sudovima u RS.

Ova odluka Suda BiH o svojoj stvarnoj nenadležnosti u ovom predmetu donesena je po uređenoj optužnici Tužilaštva BiH od 14. avgusta.

Sud BiH uvažio je 11. avgusta žalbu Tužilaštva BiH na rješenje kojim se ovaj sud proglašava nenadležnim u predmetu Đorđa Ždrala, te je ovaj predmet vraćen na ponovno odlučivanje o tome da li će biti procesuiran u Sudu BiH.

Đorđe Ždrale je u Njemačkoj uhapšen 17. januara, a Interpolovu potjernicu za njim raspisao je Sud BiH u septembru prošle godine, zbog sumnje da je planirao i direktno učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

Vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva Ždrale izručen je Sudu BiH 11. februara iz njemačkog zatvora u Vajterštatu.