EUPM
0

Sto prijava na krimolovci.ba

Sarajevo-x.com
Policijska misija EU u BiH u prvih sedam dana otkako je pokrenula Internet stranicu www.krimolovci.ba zaprimila je preko stotinu prijava za različite oblike kriminala.

Stranica je pokrenuta u sklopu kampanje „Usudi se“ koja ima za cilj da potakne građane da prijave kriminal. Internet stranica je novo sredstvo anonimnog dostavljanja informacija o počinjenom ili planiranom kriminalu, a njeno pokretanje je prema riječima glasnogovornice EUPM Slađane Lizdek rezultiralo korisnim informacija za policijske snage u BiH. Većina informacija koje su dostavljene krimolovcima odnosila se na nelegalno posjedovanje oružja, trgovinu narkotika i finansijski kriminal.

Iz EUPM naglašavaju da opća sigurnost zavisi od sviju nas, te da je svugdje u svijetu praksa da se građani aktivno uključuju u prijavljivanje kriminala.

Tokom tri mjeseca kampanje „Usudi se“ na brojeve telefona 080 020 505 primljeno je preko 3.000 poziva. EUPM ističe zadovoljstvo što su uspjeli ohrabriti ljude da daju svoj doprinos u otkrivanju i sprječavanju kriminala. www.krimolovci.ba