Apelaciono vijeće Suda BiH
0

Stevanović oslobođen optužbe za genocid

Sarajevo-x.com
Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo Miladina Stevanovića optužbe za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Žalbeno vijeće potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Stevanović oslobođen navoda optužnice da je 12. i 13. jula 1995. godine, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, učestvovao u osiguranju ceste Bratunac – Konjević Polje te zarobljavanju muškaraca iz Srebrenice.

Stevanović je oslobođen optužbe da je 13. jula 1995. godine učestvovao u strijeljanju oko 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, općina Bratunac.

Na nepravosnažnu presudu Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog postupka, te zbog primjene odredaba o oslobađanju od kazne, predloživši da se presuda preinači.

U žalbi je Tužilaštvo zatražilo da se Stevanović oglasi krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti ili da se ukine pobijana presuda i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće je žalbu odbilo kao neosnovanu.

U oktobru 2009. godine su pred Sudom BiH, za “pomaganje pri činjenju genocida”, odnosno učešće u ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici, pravosnažno osuđena šestorica bivših pripadnika Drugog odreda Šekovići na kaznu od ukupno 181 godinu zatvora, dok je presuda Milošu Stuparu, koji je kao bivši komandant Drugog odreda nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, ukinuta te je određeno održavanje ponovnog suđenja.