Uprava za indirektno oporezivanje
0

Spriječen nezakonit uvoz zlata iz Srbije vrijednog 100.000 KM

FENA
Foto: UIO BiH
Foto: UIO BiH
Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su na graničnom prelazu Pavlovića most otkrili nezakonit pokušaj uvoza 328 komada raznog zlatnog nakita u Bosnu i Hercegovinu, čija se vrijednost procjenjuje na više od 100.000 KM.

Roba se pokušala prokrijumčariti iz Srbije u vozilu Mercedes S klase 320 TDI u kojem su se nalazila dvojica državljana Republike Srbije s prebivalištem u Šapcu.

Zlato je oduzeto zbog carinskog prekršaja, a pred Tužilaštvom BiH dogovoreno je sporazumno priznanje krivice uz plaćanje prekršajne kazne u iznosu od 20.000 KM, saopćeno je iz UIOBiH.

Pojašanjava se da su državljani Republike Srbije B.Ž. (1963.) i M.J. (1978.), s mjestom prebivališta u Šapcu, ulazili su pomenutim putničkim motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Pavlovića most. Nakon što su rekli da nemaju ništa za prijaviti za uvozno carinjenje u BiH, carinski službenici UIO odlučili su izvršiti detaljan pregled vozila.

Tom prilikom pronađeno je 328 komada raznog potpuno novog zaltnog nakita koji se pokušao prokrijumčariti iza naslona za ruku na zadnjem sjedištu vozila i u prostoru za prtljag. Radi se o lančićima, ogrlicama, naušnicama, narukvicama, privjescima, broševima i dukatima od bijelog i žutog zlata.

Krijumčarena roba je oduzeta, a srbijanski državljani su predati u nadležnost Tužilaštva BiH gdje je dogovoreno sporazumno priznanje krivice za učinjen carinski prekršaj. Državljani Republike Srbije morali su platiti 20.000 KM prekršajnu kaznu, a zlato je oduzeto.