Tužilaštvo KS
0

Smanjen broj prijava protiv maloljetnih prijestupnika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo u toku 2010. godine bilo je angažirano na rješavanju ukupno 486 prijava iz oblasti maloljetničkog prijestupništva, od kojih su 162 "naslijeđene" iz prethodnog perioda.

Prema pokazateljima iz izvještaja o radu za 2010. godinu, Kantonalno tužiteljstvo bilježi smanjenje priliva prijava protiv maloljetnih prijestupnika za 22,5 posto u odnosu na 2009. godinu.

Glavna kantonalna tužiteljica Nives Kanevčev smatra da je na planu suzbijanja maloljetničke delinkvencije i dalje prisutan problem smještajnih kapaciteta - disciplinskih centara, domova i savjetovališta, odnosno nedostatak odgovarajućih ustanova za izvršenje odgojnih mjera i drugih sankcija.

Kanevčev je u izjavi za medije pojasnila da je izvršenje sankcija protiv maloljetnih prijestupnika u nadležnosti suda, a da tužitelj pokreće pripremni postupak i predlaže mjeru.

"U fazi predlaganja mjere / sankcije uključuju se stručne osobe - pedagozi i psiholozi, te djelatnici centara za socijalni rad, potom se taj prijedlog dostavlja sudiji za maloljetnike Općinskog suda Sarajevo, koji uvažavajući mišljenja stručnih osoba i tužitelja donosi odluku", kazala je Kanevčev, navodeći da Tužiteljstvo prati realizaciju izrečenih sankcija.

Inače, u toku 2010. godine pokrenuto je zahtjeva za pripremni postupak prema 196 maloljetnih osoba, a prijedlogom za obustavu postupka riješen je 171 slučaj maloljetničkog prijestupništva.

U protekloj godini Kantonalno tužiteljstvo je prema dva maloljetnika predložilo zavodsku mjeru, prema 50 osoba vanzavodske vaspitne mjere, a za dva maloljetnika predložena je kazna maloljetničkog zatvora.

Za Kantonalno tužiteljstvo zabrinjavajuća je tendencija koja svjedoči o sve težim krivičnim djelima čiji su počinitelji maloljetne osobe, te nerijetka upotreba vatrenoga i hladnog oružja.

Time se ponovno aktueliziraju pitanja od šireg društvenog značaja, uključujući i problem odgoja, preodgoja, pravilnog razvoja maloljetnika u porodici, obrazovnim institucijama i u društvu uopće, kao i pitanje resocijalizacije maloljetnika u sukobu sa zakonom.