Crna hronika
81

Službenik Centralne banke BiH uhapšen zbog pronevjere 600.000 KM

Klix.ba
Centralna banka BiH, Foto: Arhiv/Klix
Centralna banka BiH, Foto: Arhiv/Klix
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu predali su sinoć, nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, na dalje postupanje Tužilaštvu BiH Nedžada Bajraktarevića (39), uposlenika Centralne banke BiH, a zbog sumnje da je pronevjerio 600.000 KM. Također, suspendovano je još devet službenika banke sve dok se ne okonča istraga u ovom slučaju.

Osumnjičenog su prethodno uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a Tužilaštvu BiH je predat uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo pronevjera u službi.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo prekjučer su na mjestu događaja izvršili uviđaj, nakon čega su uhapsili Bajraktarevića.

Državna agencija za istrage i zaštitu očekuje izdavanje naredbi Suda BiH za pretresе na određenim lokacijama, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja cijelog slučaja.

O cijelom slučaju oglasio se i menadžment Centralne banke BiH. Kako su kazali, u okviru redovne i vanredne kontrole stanja trezora, primjenom sistema interne kontrole, u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine utvrđen je manjak u iznosu od 600.000 KM.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić obavijestio je o tome istražne organe koji provode istragu, u okviru koje je identifikovan počinilac.

U okviru svojih nadležnosti, guverner je suspendovao devet zaposlenih dok traje istražni postupak, te će poduzeti sve potrebne mjere u skladu sa istragom.

Guverner ističe efikasnost organa koji provode istragu i očekuje da se postupak istražnih i sudskih organa što prije okonča. S obzirom na to da je istraga u toku, Centralna banka Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nije u mogućnosti davati dalje informacije.