Crna hronika
0

Službenici JDGS Bijeljina spriječili trgovinu ljudima

FENA
Na graničnom prijelazu Pavlovića mosta, na ulazu u BiH, 2. marta u 06.10 sati službenici Jedinice državne granične službe Bijeljina kontrolirali su vozilo "golf A-3" njemačkih registarskih oznaka D-3116, vlasništvo S.V. iz Dizeldorfa, kojim je upravljao državljanin Srbije J.S., rođen 1967. godine u Bajinoj Bašti, nastanjen u Beču.

U vozilu su se nalazile još dvije osobe - R.N. rođen 1988. u Obrenovcu, gdje je i nastanjen i M.D., rođena 1992. u Zrenjaninu, gdje je i nastanjena. Prilikom kontrole vozila došlo se do osnova sumnje da bi se moglo raditi o krivičnom djelu trgovine ljudima. Ove osobe su u 07.30 sati sprovedene u sjedište Jedinice, gdje je izvršena kriminalistička obrada.

Prilikom pregleda dokumenata, utvrđeno je da je kod osobe J.S. falsificirana putna isprava, odnosno upotrijebljen pasoš druge osobe te da su izvršene promjene na imenu i datumu rođenja, kao i međunarodna vozačka dozvola. Detaljnom kontrolom vozila, u njemu je u unutrašnjem dijelu krova pronađeno više dokumenta i to: originalna lična karta na ime Đ.M., rođen 1976. u Obrenovcu, falsiflkovani pasoš na ime V. N. sa fotografijom R. N„ dječiji pasoš Njemačke na ime B. M. i dozvola za boravak u Njemačkoj na ime V. N.

O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je naložio da se od osobe Đ. M., koji je koristio falsificiranu putnu ispravu na ime J. S., i osobe R. N. uzme izjava na zapisnik u svojstvu osumnjičenih, zatim od M. D. u prisutvu roditelja ili socijalnog radnika uzme izjava na zapisnik u svojstu svjedoka, privremeno oduzmu sporni dokumenti i mobilni telefoni, izvrši preliminarno vještačenje pronađenih dokumenata te da se osobe, uz izvještaj o izvršenju krivičnog djela trgovine ljudima predaju Tužilaštvu BiH, što je i učinjeno.

U provedenom postupku pred Sudom BiH, u 14.40 sati oba osumnjičena su saslušana i određena im je mjera pritvora do daljnjeg, dok je svjedok nakon saslušanja u pratnji službenika JDGS Bijeljina i svog staratelja vraćen u Bijeljinu, odakle su proslijeđeni u Republiku Srbiju.

NA GRANIČNOM PRIJELAZU RAČA OTKRIVENA OSOBA S POTJERNICE Na graničnom prijelazu Rača, na izlazu iz BiH, 3. marta u 12.10 sati službenici JDGS Bijeljina kontrolirali su vozilo "citroen xara", registarskih oznaka Srbije, kojim je upravljao državljanin Srbije K G., rođen 1973. u Beogradu. Kao suvozač, u vozilu se nalazila i osoba koja je na uvid dala ličnu kartu izdatu u Beogradu na ime T. D., za koju je utvrđeno da je falsificirana zamjenom fotografije. Provedenom kriminalističkom obradom, utvrđeno je da se radi o državljaninu Srbije, G. G. rođenom 1967. u Beogradu. Provjerama u MUP-u Srbije utvrđeno je da postoji raspisana centralna potraga za tom osobom zbog počinjenog krivičnog djela teške krađe. O događaju je obaviješten dežurni tužilac OT Bijeljina koji je naložio privremeno oduzimanje spornog dokumenta, uzimanje izjave od G.G. te predaju MUP-u Srbije. On je tako istoga dana i predat policiji Srbije. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

DRŽAVLJANIN BiH S FALSIFICIRANIM ISPRAVAMA

Na graničnom prijelazu Rača, na ulazu u BiH, 3. marta u 07.30 sati služben ici JDGS Bijeljina kontrolirali su teretno vozilo "man" s priključnim vozilom registarskih oznaka BiH, prevoznika d.o.o. "Posavlje - prom" iz Šamca. Vozilom je upravljao državljanin BiH, S.R., rođen 1959. u Varešu, nastanjen u mjestu Lugovi, općina Šamac. Tom prilikom on je na uvid predočio licence za navedenu firmu, teretno vozilo, priključno vozilo i licencu za vozača. Izvršenim provjerama navedenih dokumenta, utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da se radi o falsificiranim dokumentima. Uvidom u saobraćajnu dozvolu za priključno vozilo utvrđeno je da podaci o obliku karoserije ne odgovaraju tom vozilu. Izvršenim pregledom priključnog vozila,utvrđeno je da je broj šasije djelimično prepravljen. O događaju je obaviješten dežurni tužilac OT Bijeljina, koji je naložio privremeno oduzimanje i vještačenje spornih dokumenata, kao i priključnog vozila, uzimanje pismenih izjava od vozača i vlasnika firme u svojstvu osumnjičenih, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo falsificiranja isprava. U toku je rad na ovom slučaju.

LIŠEN SLOBODE ZBOG KRIVOTVORENJA DOKUMENATA Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, na izlazu iz BiH, 4. marta u 14.15 sati na letu za Istanbul kompanije "Turkish-air", prilikom pasoške kontrole državljanina BiH, Č.S. rođenog 1967. godine u Skender- Vakufu, ustanovljeno je da je za tom osobom raspisana potraga MUP-a KS-a na osnovu naredbe Općinskog suda II Sarajevo od 9. maja 2003. godine zbog počinjenog krivičnog djela krivotvorenja isprava. Osoba je lišena slobode i u 17.00 sati predata službeniku Sudske policije Kantona Sarajevo. O navedenom događaju obaviješten je i dežurni sudija Općinskog suda Sarajevo, saopćeno je iz DGS-a BiH.