Razbijen lanac krijumčarenja
105

SIPA zaplijenila 22 kilograma skanka

Piše: N. J.
Foto: SIPA
(Foto: SIPA)
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u saradnji sa pripadnicima MUP-a ZDK i MUP-a SBK lišili slobode šest osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama u vezi sa krivičnim djelom organizirani kriminal.

Postupajući prema naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva Tuzlanskog kantona izvršen je pretres na više lokacija na području Tuzle, Zenice i Busovače, prilikom čega je pronađeno i privremeno oduzeto oko 22 kilograma skanka. Pronađeni su i oduzeti određena količina vojnog naoružanja, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa pomenutim krivičnim djelom.

U konkretnom slučaju, radi se o razbijanju međunarodnog kanala krijumčarenja droge na relaciji Albanija - Makedonija - Srbija - BiH - Hrvatska. Naime, prema raspoloživim saznanjima, opojna droga je trebala biti prokrijumčarena na područje Hrvatske automobilom Peugeot. U naselju Dusina, na granici sa općinom Busovača, u Passatu u kojem su se nalazile četiri osumnjičene osobe, došlo je do obračuna unutar organizirane skupine, zbog neriješenih unutarnjih odnosa, te do pucnjave iz vatrenog oružja. Jedna osumnjičena osoba je ranjena u pucnjavi, nakon čega je prevezena u bolnicu u Zenici i nalazi se van životne opasnosti.

Uhapšene osobe su privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti saslušane, a potom, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predane na daljnju nadležnost Tužilaštvu BiH. Traga se za još dvije osobe koje se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelom.