Crna hronika
9

SIPA u Brčkom pronašla krivotvorenu cedevitu

Klix.ba
U akciji izvedenoj 25. aprila, u urbanom dijelu Brčko distrikta, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode dvije osobe od kojih je oduzeta veća količina falsificirane cedevite i folije za njeno pakovanje.
Pretresima stana i drugih prostorija na tri lokacije, koje su koristile osobe lišene slobode, pronađeno je 58 paketa sa po 50 komada falsificiranih pakovanja cedevite od 15 grama, čija je tržišna cijena procijenjena na 1.160,00 KM, te 856 kg folije sa odštampanim robnim žigom Cedevite, čija se vrijednost ne može utvrditi bez procjene vještaka. Prostim izračunavanjem utvrđeno je da se od navedene folije moglo proizvesti oko milion pakovanja od po 15 grama cedevite, a u koje se moglo upakovati 15.000 kg cedevite.
Osobe lišene slobode, D.S. i M.R., nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 208. KZ BiH (Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova), a u vezi s članom 149. Zakona o industrijskom vlasništvu u BiH, bit će predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, dok će oduzeta roba biti deponirana u depozit Suda BiH.
          Akcija, koja je završena sinoć, je izvedena po zahtjevu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta.
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu nastavit će aktivnosti čiji je cilj zaštita intelektualnog vlasništva.