Crna hronika
112

Pogledajte kako SIPA hapsi osumnjičene za organizovani kriminal

Klix.ba
Policijski službenici SIPA-e, MUP-a RS i MUP-a KS izvršili su pretrese i lišili slobode 14 osoba u više gradova širom BiH. U videosnimku koji su objavili zabilježeni su dijelovi akcije kodnog imena Bety.

Pretresi su izvršeni u općinama Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Gacko, Trebinje i Sarajevo po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva Bety otkrivena je organizovana kriminalna grupa čiji članovi nabavljaju, posreduju u nabavci, krijumčare i na drugi način rasturaju opojnu drogu skank na području Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U istrazi je otkriveno da članovi ove kriminalne grupe izrađuju falsifikovani novac, kao i različite vrste diploma, svjedočanstava i drugih uvjerenja.

U ovoj akciji lišene su slobode osobe koje su, između ostalog, osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krivotvorenje različitih dokumenata i svjedočanstava institucija BiH i Republike Srbije, uključujući i diplome o školskoj spremi.

Slobode su lišene osobe sa inicijalima: Z.M, D.V, V.M, R.V, D.A, G.S, M.N, R.B, S.D, V.D, V.Z, A.Š, A.P i J.M.

Uporedo su realizovane aktivnostu u Republici Srbiji, sa čijim institucijama je ostvarena značajna saradnja u ovom predmetu, saopćeno je.