Ubio se nakon ispitivanja
0

SIPA nije odgovorna za samoubistvo Đorđa Đurića

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izjava koju su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uzeli od Đorđa Đurića u Vlasenici prošlog mjeseca, nakon čega je on izvršio samoubistvo, nije uzrokovala njegovo dalje ponašanje, smatraju u SIPA-i.

"Razgovor koji su policijski službenici Agencije vodili sa pokojnim Đurićem nije ukazivao na njegovu moguću psihičku ili drugu labilnost, niti je on imao bilo kakvih primjedbi na način i sadržaj ispitivanja, što je konstantovano i potpisanom izjavom", rečeno je Srni iz SIPA-e.

Prema njihovim riječima, postupajući po aktivnom predmetu Tužilaštva BiH u vezi sa ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, pripadnici SIPA-e su u prostorije policijske stanice Vlasenica pravovremeno pozvali određeni broj lica u svojstvu svjedoka, među kojima je bio i pokojni Đurić, sa kojima je obavljen razgovor i od kojih su uzete izjave.

U SIPA-i tvrde da su razgovori, odnosno uzimanje izjave sa svjedocima u policijskoj stanici Vlasenica, vođeni u skladu sa najvišim standardima struke i zakona, a nekima od tih razgovora su prisustvovali i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu su u prvom polugodištu 2011. godine saslušali 840 lica, od kojih nijedno nije imalo primjedbi na način i sadržinu ispitivanja - navodi se u saopštenju SIPA-e.

Đorđe Đurić (53) iz sela Đurići, opština Vlasenica, izvršio je samoubistvo vješanjem nakon što su ga saslušali inspektori SIPA-e. On se ubio 21. jula oko 20.00 sati, a prethodno je u Vlasenici, kako Srna saznaje, bio na dvosatnom informativnom razgovoru sa inspektorima SIPA-e.

Boračka organizacija RS pozvala je bivše borce Vojske RS koji su dobili poziv za saslušanje ili su na drugi način primorani na saradnju sa predstavnicima SIPA-e da se jave ovoj ili opštinskim boračkim organizacijama radi pružanja pravne i druge pomoći kako bi izbjegli "nezakonitu prisilu i ucjene kojima su se do sada služili pripadnici SIPA-e".
BORS je saopštio da ima pouzdane informacije da se pripadnici SIPA-e služe ''nečasnim radnjama i sredstvima, ne birajući način'' da od svjedoka ili potencijalno osumnjičenih građana RS, prvenstveno boraca iz RS, iznude dokaze o ratnom zločinu.