Odbačeni prijedlozi vlade
0

Sindikat MUP-a SBK najavio proteste

SRNA
Sindikat MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) odbacio je danas sve prijedloge kantonalne Vlade koji se odnose na pravosnažne sudske presude zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, koje zaključno sa 2009. godinom premašuju četiri miliona KM, te najavio blokadu računa Vlade i proteste.

Predsjednik Sindikata Dragan Škulj rekao je da je na današnjoj sjednici zaključeno da prva i druga pravosnažna sudska presuda budu isplaćene odmah sa zateznom kamatom, a ako to ne bude učinjeno sve sidnikalne organizacije MUP-a tražiće blokadu računa kantonalne Vlade.

"Ako račun ne bude blokiran biće održani mirni protesti pred zgradom Vlade i Hipo Alpe Adria banke, koje Sindikat smatra odgovornim za neisplaćivanje", najavio je Škulj.

On je dodao da će protesti biti održani i pred zgradom kantonalnog Tužilaštva u Travniku zbog nerealizovanih krivičnih prijava, koje je Sindikat podnio protiv odgovornih u Vladi SBK-a i Hipo Alpe Adria banci.

Prema njegovim riječima, 19. januara biće održan sastanak Sindikata MUP-a SBK-a sa svim predsjednicima sindikalnih organizacija policije sa područja Federacije BiH o najavljenom protestu.

Na jučerašnjem sastanku u Travniku pregovaračkog tim Vlade i Sindikata dogovorena je dinamika isplate zaostalih potraživanja prema izvršnim sudskim presudama, prema kojoj će potraživanja za 2007. godinu biti isplaćena 100 odsto, a 50 odsto za 2008. i 2009. godinu. 

Isplata po tužbama vršila bi se nakon 1. aprila, ako bude isplate sredstava MMF-a. Međutim, za 2008. i 2009. godinu bilo bi isplaćeno samo 30 odsto, a pregovarački tim Vlade predložio je da razlika od 20 odsto bude isplaćena do 2014. godine.