Crna hronika
0

Silajdžić i Komšić na obilježavanju obljetnice zločina u Bratuncu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić boravit će sutra u Bratuncu, gdje će u sklopu obilježavanja 16. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima ovoga grada, prisustvovati tevhidu ubijenom imamu Mustafi ef. Mujkanoviću, promociji knjige Džemaludina Latića "San endeluske noći" i Izložbi dokumentarne fotografije "Preživjeli logorašui - Bratunac 1992".

Izložba fotografija bit će postavljena ispred sale za tjelesni odgoj Osnovne škole "Vuk Karadžić", u kojoj je 1992. godine bio logor, jer je ministar kulture u Vladi Republike Srpske zabranio postavljanje izložbe unutar sale.

Predsjedavajući Silajdžić sastat će se u Medžlisu Islamske zajednice Bratuncu s obiteljima stradalih civila i bošnjačkim predstavnicima lokalnih i entitetskih vlasti.

Ukopu i dženazi za 41 identificiranu žrtvu, koji će biti održani u ponedjeljak u 12 sati, prisustvovat će oko 5 000 ljudi, a dolazak su najavili član Predsjedništva BiH Željko Komšić te brojni vjerski i politički dužnosnici i predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.

U nedjelju ispred Komemorativnog centra Tuzla bit će organiziran ispraćaj tijela žrtava, a iz Organizacionog odbora obilježavanja 16. godišnjice zločina nad civilima Bratunca pozvali su sve prijatelje i članove obitelji nastradalih da dođu pred Komemorativni centar i odaju posljednju počast žrtvama.