Slučaj Koljančić
0

Šestorki 15 godina zatvora za otmicu banjalučkog biznismena

Piše: D. T.
Okružni sud Banja Luka (Foto: Sarajevo-x.com)
Okružni sud Banja Luka (Foto: Sarajevo-x.com)
Šestorka optužena za otmicu poznatog banjalučkog biznismena Stanislava Koljančića, u oktobru prošle godine, osuđeni su danas pred banjalučkim Okružnim sudom na ukupno 15 godina zatvora, ali su oslobođeni optužbi za organizirani kriminal i udruživanje.

Današnjom presudom, Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda na najveći kaznu osudilo je prvooptuženog Izeta Šahinovića iz Bihaća, koji je dobio tri i po godine robije.

Šahinović ke, nepravosnažnom presudom proglašen krivim za otmicu i pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja, ali je oslobođen krivice da je bio vođa zločinačke organizacije.

Prvostepenom presudom, na po dvije i po godine zatvora osuđeni su Boriša Delević iz Novog Sada, te Banjalučani Dalibor Džombić (40) Žarko Milanović (42) i Ranko Ševo (35).

Prijedorski notar i nekadašnji ministar pravde RS Saud Filipović (56) osuđen je na godinu i po zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Istovremeno, Filipović je oslobođen optužbe za otmicu i članstvo u zločinačkoj organizaciji.

Svi osuđeni danas su pušteni iz priitvora, a na slobodi će se nalaziti do upućivanja na izdrzavanje kazne.

Podsjećamo, Stanislav Koljančić otet je 5. oktobra prošle godine u Banjoj Luci, kada su ga otmičari namamili i ubacili u gepek njegovog automobila.

Nakon toga, od njega su na silu i pod prijetnjom ubistvom tražilči im prepiše imovinu vrijednu 3.900.000 KM.

Ipak, banjalučka policija je brzo locirala otmičare i oni su u rekordnom vremeno pronađeni i uhapšeni.