Crna hronika
54

Semir Rastoder: Nisam kriv!

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Semir Rastoder, optuženi da je 1. aprila ove godine izazvao tešku saobraćajnu nesreću u Nedžarićima, a u kojoj je poginula Hava Dovadžija, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu ustvrdio da nije kriv za krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa koje mu se stavlja na teret.

"Izjavljujem da nisam kriv, časni Sude", odgovorio je Rastoder na pitanje postupajućeg sudije Huseina Delalića da li se osjeća krivim za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Današnje ročište o izjašnjenju o krivnji pratio je veliki broj medija, ali Kadrija Kolić, advokat optuženog, kao i sam Rastoder usprotivili su se snimanju toka suđenja.

"Nemamo ništa protiv da mediji prate suđenje, ali ne želim da mi mikrofon Hayata stoji ispred mene dok govorim u ovom postupku i protivim se snimanju procesa kao i fotografisanju", kazao je Kolić, a Rastoder se pridružio njegovim navodima.

Delalić je pojasnio kako advokat i optuženi mogu tražiti da oni ne budu na snimcima, ali ne i da se ne snima tok suđenja, odnosno ostali učesnici u procesu.

Inače, optužnica protiv Rastodera je podignuta krajem oktobra pa potom i potvrđena u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Prema navodima iste, dvadesetpetogodišnji Rastoder je upravljajući Golfom 6 na Bulevaru Meše Selimovića udario 27-godišnju Havu Dovadžiju, koja se vraćala s posla. Pri tome je Rastoder vozio brzinom od 103 kilometra na sat na saobraćajnici na kojoj je brzina ograničena na 60 kilometara na sat, iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica.

Dovadžija je preko obilježenog pješačkog prelaza u ulici Bulevar Meše Selimovića prelazila na znak crvenog svjetla na semaforu, kada ju je Rastoder udario automobilom.

Zadobila je teške povrede koje su uzrokovale trenutnu smrt, ali policija je nije mogla odmah identificirati s obzirom na to da nije imala dokumente kod sebe.

Rastoder je neposredno nakon nesreće prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje su ljekari konstatovali da je zadobio kontuzione povrede glave, kičme i ekstremiteta.

Nakon toga optuženi je ispitan u službenim prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uzeta mu je pismena izjava te je, uz konsultacije s Kantonalnim tužilaštvom, pušten na slobodu.

Međutim, njegovo puštanje na slobodu izazvalo je veliko ogorčenje javnosti te su u Sarajevu organizirani i protesti tim povodom, a koji su održani 6. aprila u sarajevskom naselju Nedžarići, na mjestu gdje je Hava poginula.

No, ni protesti nisu dali rezultata te Rastoder ni tada nije pritvoren te se i sada brani sa slobode.

Rastoder je policiji bio poznat i prije ove nesreće po činjenju raznih krivičnih djela, a u medije je dospio i prije dvije godine, kada je bio u bjekstvu zbog učešća u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskoj Zetri, a u kojoj je ranjen Alija Tucak.