Zatražen pritvor
0

Sedmorka iz Gornje Maoče predata Tužilaštvu BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon završenog ispitivanja osumnjičenih, uputiti će prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osobe koje su uhapšene tokom akcije "Svjetlost" u Gornjoj Maoči.

Osobe za koje će biti upućen prijedlog pritovora su: Imamović Nusret, rođen 26. 09. 1971. godine u Lipovici u opštini Kalesija, prijavljen u Kalesiji, a nastanjen u Gornjoj Maoči, Barčić Safet, rođen 14. 05. 1967. godine u opštini Kalesija, prijavljen u opštini Srebrenik, a nastanjen u Gornjoj Maoči, Bosnić Edis, rođen 25. 05. 1980. godine u opštini Bosanski Novi/Novi Grad, prijavljen u mjestu Maoča, Brčko distrikt BiH, koji boravi u Gornjoj Maoči, Hodžić Dževad, rođen 20. 10. 1971. godine u Prijedoru, prijavljen u Brčko distriktu BiH, koji boravi u Gornjoj Maoči, Ribić Hajrudin, rođen 10. 04. 1970. godine u opštini Brčko, prijavljen u mjestu Maoča, opština Srebrenik, a nastanjen u Gornjoj Maoči, Midžić Senada, rođen 17. 09. 1971. godine u Bihaću, prijavljen u Bihaću, koji boravi u Gornjoj Maoči i Čekić Mersed, rođen 21.05.1963. godine uopštini Gradačac, prijavljen u Brčkom a koji boravi u Gornjoj Maoči.

Osumnjičeni su lišeni slobode jučer u zajedničkoj operativnoj policijskoj akciji "Svjetlost“, u kojoj su sudjelovale združene snage svih policijskih agencija u BiH.

Navedene osobe, između ostalog, osumnjičene su za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima napad na ustavni poredak , ugrožavanje teritorijalne cjeline , izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Za sve osumnjičene će biti predloženo određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana i to iz posebnih pritvorskih razloga.

"U toku je ispitivanje osumnjičenih i nakon toga će biti upućen prijedlog za određivanja pritvora. Razlozi za određivanje pritvora, a koji će biti navedeni su opasnost od bijega, mogućnost utjecaja na svjedoke i saradnike, prikrivanje ili uništavanje dokaza te opća opasnost po građane i imovinu", kazao je danas u izjavi za medije portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.