Crna hronika
0

Saslušani Brbović i Bašić, uhapšeni i ostali članovi grupe pljačkaša

Piše: E. F.
Privođenje osumnjičenog Ahmeda Bajića (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložit će nadležnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za Kenana Brbovića (31) i Amara Bašića (27) ali i Ahmeda Bajića koji su u noći sa nedjelje na ponedjeljak uhvaćeni u policijskoj potjeri zbog pljačke prodavnica na području Sarajeva.

Kako saznajemo, Brbović i Bašić su već saslušani dok će do kraja radnog dana u Tužilaštvu KS biti saslušan i Bajić.

Inače, jučer u popodnevnim satima sarajevska policija uhapsila je Ahmeda Bajić (23) i Anel Velića (24) obojica iz Sarajeva. Njih se tereti za krivična djela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozvinih materija, tešku krađu i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Bajić je, navodno, bio u društvu Brbovića i Bašića tokom potjere te je danas predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. S duge strane, Velić će biti predat u nadležnost druge institucije koja ga traži zbog drugih krivičnih djela.

No, sam Velić za Klix.ba ustvrdio je da nema nikakve veze sa gore uhapšenom trojkom.

"Ja nemam nikakve veze sa ovim osobama niti sa onim što su radili. Pušten sam iz pritvora i ne želim da me se dovodi u vezu sa ovim osobama", kazao je Velić za Klix.ba.

Krali cigarete naoružani automatskom puškom

Podsjećamo, uhapšeni su naoružani automatskom puškom prije dvije večeri krenuli u pljačku prodavnica u Sarajevu, a svoj pohod su započeli u noći sa nedjelje na ponedjeljak na području Ilidže. Naime, građani su policiju obavijestili da se u ulici Jahijela Fincija, općina Ilidža, ispred prodavnice Amko Komerc nalazi maskirana osoba naoružana automatskim oružjem.

Policija je odmah izašla na teren te je ustanovljeno da su nepoznate osobe izvšile tešku krađu, a potom su ušli u tamni automobil te pobjegli u nepoznatom pravcu.

Potraga je počela, a samo pola sata kasnije policijski službenici MUP-a KS su u ulici Hamdije Kreševljakovića uočili vozilo VW Golf A4 u kojem su se nalazile četiri maskirane osobe. No, primijetivši policiju, brzo su se udaljili u pravcu Čobanije.

Sat vremena nakon prvog razbojništva policija je obaviještena da se baš u tom trenutku događa još jedno razbojništvo, ovoga puta na području Općine Vogošća, u ulici Vogošćanskih odreda.

Naime, ovoga puta su četiri maskirana razbojnika naoružana vatrenim oružjem upala u Drvopromet, a potom su Audijem pobjegli u pravcu naselja Hotonj.

Razbojnici su primijećeni na području lokaliteta Kobilja Glava, policijski službenici su uočili putničko motorno vozilo marke Audi, registarskih oznaka E95-A-055, koje se udaljilo u pravcu naselja Ciglane.

Provjerom je ustanovljeno da su na vozilu lažne tablice, odnosno da je prijavljena njihova krađa.

Razbojnici su, sluteći da im je policija na tragu, bježali, a primijećeni su u ulici Bistrik, prema naselju Toka.

Krili se u šikari

Policijska potjera je nastavljena, a pomenuto vozilo je pronađeno pola sata kasnije u ulici Porodice Foht, općina Centar Sarajevo.

Brzom intervencijom policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo identifikovani su razbojnici, a Bašić i Brbović su ubrzo locirani i uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo teške krađe.

Navodno, krili su se u šikari, a otkrilo ih je repetiranje automatske puške. Brbović i Bašić su uhapšeni, a druga dvojica su se dali u bijeg te su uhapšeni tek dan kasnije.

Na mjestu gdje je uhapšen prvi dvojac pronađene su i fantomke i automatska puška, a u njihovom automobilu pronađen je provalnički alat.

Također, u neposrednoj blizini mjesta lišavanja slobode pronađena je i izuzeta jedna automatska puška i tri kape, tzv. fantomke. O ovom je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uhapšeni su predati u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Policija intenzivno traga za ostalim izvršiocima te nastavlja rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenih osoba.

Amar Bašić je poznat sarajevskoj policiji po činjenju razbojništava zajedno sa bratom Kenanom. Upravo su zbog toga hapšeni i u oktobru prošle godine, a pošto su u ulici Hamdije Kreševljakovića, sarajevska općina Stari Grad, opljačkali A. B. iz Sarajeva.

Kenan Bašić i Tahir Eljbasan (21) su krajem januara 2010. godine uhapšeni sa Saninom Tabakovićem zbog sumnje da su pokušali opljačkati UniCredit banku u Brčanskoj ulici u sarajevskom naselju Otoka.