Crna hronika
15

Sarajlije uhapšene u Drvaru: Iznuđivali novac od vozača za lažne saobraćajne nesreće

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona su u saradnji sa službenicima MUP-a kantona Livno uspjeli identifikovati dvije osobe koje su u proteklih nekoliko mjeseci vršile prevare na putevima na području više kantona u Federaciji BiH.

Prevare su vršene tako što su osobe lažno prikazivale oštećenim da su prouzrokovali saobraćajnu nesreću prilikom mimoilaženja vozila, prethodno odbacivši razbijeni retrovizor u vozilo oštećenog, a kako bi on pomislio da je došlo do kontakta vozila. Potom bi sustizali vozila i optuživali vozače da su oštetili retrovizor i da trebaju platiti nastalu štetu.

"S obzirom da su, u većini slučajeva, izvršioci koristili skupocjena vozila kao što je Golf ,7 koja su prethodno iznajmljivali u 'rent a car' kućama u Sarajevu, od prevarenih vozača su tražili veće iznose novca. Izvršioci su za prevare koristili razbijene retrovizore koje su prethodno nabavili na auto-otpadima, a vršene su na nenaseljenim dionicama puta, gdje su se nerijetko presretnuti vozači bojali i za svoju sigurnost, te su pristajali da plate tražene iznose", saopćeno je iz MUP-a SBK.

Osumnjičene osobe su sa područja Sarajeva inicijala A.Đ. rođen 1992.godine i J.I. rođen 1989. godine. Uhapšeni su na području Drvara, gdje je provedena kriminalistička obrada nad njima, koja je nastavljena i u Bugojnu. Tokom obrade izvršioci su priznali da su u proteklom periodu izvršili od 100 do 150 ovakvih prevara.

Identifikacija osoba izvršena je uz pomoć građana, a policijski službenici MUP-a SBK su se zahvalili građanima na saradnji.