Tokom 2009. godine
0

Sarajevski maloljetnici 574 puta počinili krivično djelo

Piše: A. Kovač
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sarajevska policija u srijedu je uhapsila maloljetnog Erbasana T. (17) jer je sa 19-godišnjim Saninom Tabakovićem i 24-godišnjim Kenanom Bašićem pokušao izvršiti oružanu pljačku poslovnice "UniCredit banke" koja se nalazi u sarajevskom naselju Otoka. Međutim, ovo nije jedini maloljetnik koji je u proteklom periodu uhapšen zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo.

Od ukupno 4.885 rasvijetljenih krivičnih djela u toku 2009. godine na području Kantona Sarajevo, maloljetnici su, prema podacima MUP-a KS, počinili 574 djela, a prijavljena su 262 maloljetnika. U 2009. u odnosu na 2008. godinu broj krivičnih djela koja su izvršili maloljetnici povećan je za 126.

Ako pogledamo strukturu krivičnih djela koji su počinili maloljetnici preovladavaju krivična djela protiv imovine - 447, od čega su 258 teške krađe, 48 razbojništava, 40 pokušaja teške krađe, drske krađe 33, krađe 31, oštećenje tuđe stvari 28...

"Kompletno društvo je devalvirano. Prije svega imamo mnogo porodica gdje je jedan roditelj poginuo, potom porodice gdje su rastavljeni roditelji, ako tome dodamo egzistencijalnu i socijalnu neimaštinu, nebrigu roditelja, te da škole i društvo općenito nije djeci obezbjedilo određene aktivnosti kojima bi se maloljetnici zanimali, i da je dijete prepušteno ulici, dobijete ovaj rezultat to jeste da su maloljetnici sve češće počinioci krivičnih djela“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Abdulah Kučukalić, psihijatar iz Sarajeva.

Prema njegovim riječima kompletna jedna generacija bh. omladine je uništena.

"Za ovakvu situaciju prije svega krivi su političari. Naime, maloljetnici svaki dan gledaju kako kriminalci vozaju skupe automobile, dok građanima ako uopće imaju posao , plaće, koje su ionako male, kasne, te jedva preživljavaju. Poremećen je sistem vrijednosti i danas su kriminalci, a ne naučnici uzor mladima, a što ima za posljedicu da maloljetnici kojima roditelji ne mogu obezbjediti materijalnu podršku počinju krasti ili, pak, kako bi stekli rejting u društvu, nasilno se ponašati i slično“, kazao je Kučukalić, dodajući da su političari devalvirali i školstvo i privredu.

Prema riječima Kučukalića kada bi se roditelji, škole, političari odnosno kompletnu društvo odmah uključilo u rješavanje maloljetničke delikvencije i edukaciju mladih, trebalo bi najmanje deset godina da se sljedeća generacija mladih izvede na pravi put.

Među maloljetnicima koja su počinili krivična djela tokom 2009. godine, 33 su starosne dobi do 14 godina, 112 je u dobi između 14 i 16 godina, a 117 maloljetnika je u dobi između 16 i 18 godina. Povratnika u izvršenju krivičnih djela je 99.

Od ukupnog broja maloljetnih izvršilaca krivičnih djela, 13 su štićenici Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine HUM i dva štićenika dječijeg sela SOS Kinderdorf.

Maloljetnici su u protekloj godini učestvovali i u izvršenju 35 krivičnih djela iz oblasti protiv života i tijela, među kojima su dva pokušaja ubistva, 18 djela teške tjelesne povrede, 13 lake tjelesne povrede i dva djela učestvovanje u tuči.

U sedam slučajeva maloljetnici su prijavljeni i zbog neovlaštene proizvodnje i posjedovanja opojnih droga, dok su u osam slučajeva posjedovali oružje.