Crna hronika
0

Sarajevo: U proširenoj istrazi prijavljeno pet osoba zbog kršenja zakona

FENA
U sklopu naloga o proširenju istrage protiv zločinačke organizacije koju vodi Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, službenici Federalne uprave policije dostavili su jučer Tužiteljstvu izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela Zakona o kaznenom postupku FBiH i Zakona o prostornom građenju/uređenju Kantona Sarajevo.

Prijavljen je M. A. G. (1973.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protupravnog zauzimanja nekretnina od općeg značaja i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari KZ FBiH te kazneno djelo izvođenja radova bez potrebne suglasnosti, odnosno odobrenja o građenju Zakona o prostornom građenju KS, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

E. H. (1980.) prijavljena je zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo izvođenja radova bez potrebne suglasnosti, odnosno odobrenja o građenju Zakona o prostornom uređenju KS.

Također su prijavljeni i V. B. (1964.), E. L. V. (1949.) i S. R. (1962.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

Istragom se, naime, došlo do postojanja osnova sumnje da je M. A. G., početkom 2004. godine u centru Sarajeva samovoljno porušio nekoliko privremenih objekata koje je prethodno kupio od više osoba, a koje su mu te objekte prodale iz straha, te na tom mjestu bez potrebne suglasnosti i dozvola bespravno sagradio dva poslovna prostora veličine oko 200 metara kvadratnih.

Nakon toga, poslovni prostor je uklopio u stambeni objekt koji je 2003. godine bespravno izgradila E. H. te napravio poslovni prostor veličine oko 500 metara kvadratnih.

Također, V. B. i E. L. V. su prijavljeni zbog postojanja osnova sumnje da su kao odgovorne osobe u stručnoj inspekcijskoj komisiji Ministarstva privrede KS nesavjesno postupili prihvativši nepotpunu i neodgovarajuću dokumentaciju.

Na osnovu nje je poslije izdatorješenje o ispunjavanju svih uvjeta propisanih u skladu sa Zakonom za početak obavljanja djelatnosti, dok postoji osnov sumnje da je S. R. kao odgovorna osoba u Općini Centar Sarajevo propustio dužnost nadzora provođenja odluka iz potpisanog Ugovora između prvoprijavljenog i Općine.

U toku su daljnje kriminalističko-operativne radnje na ovom predmetu.