MUP RS-a
0

Saradnici narko-bosa Darka Šarića privedeni na saslušanje

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policija Republike Srpske (RS) privela je hrvatskog kontroverznog biznismena Dražena Golemovića (36) i Zorana Ćopić (44) iz Srbije, jednog od poslovnih partnera odbjeglog narko-bosa Darka Šarića, koji su nakon saslušanja pušteni, saznaje Srna iz policijskih izvora.

Za Golemovićem i Ćopićem su u Hrvatskoj i Srbiji raspisane potjernice, ali oni imaju državljanstvo BiH i to ih štiti od izručenja, kaže izvor Srne.

Policija RS ih je juče privela na informativni razgovor, interesujući se za poslove koje oni obavljaju u Banjaluci, gdje su već duže vremena nastanjeni.

Srna saznaje da je Golemović priveden u trenutku kada je boravio u vikendici banjalučkog zlatara Veselka Malbašića. 

Kako su ranije pisali mediji u Srbiji, Ćopić je za Šarića kupovao firme po Srbiji i na taj način novac od trgovine narkoticima ubacivao u legalne tokove. Ćopić je bio u upravnim odborima sedam firmi čiji je većinski vlasnik bio Šarić.

Ćopić je 2004. godine uhapšen u Srbiji zbog šverca cigareta. U jednom od njegovih magacina u Vojvodini, BIA je zaplijenila 62.072 boksa cigareta.

Hrvatski USKOK prošle godine raspisao je međunarodnu potjernicu za Golemovićom zbog većeg broja teških krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala.
Golemović je uhapšen u akciji "Ispilon", kojom su obuhvaćeni, između ostalih, i carinski službenik i dvojica policajaca, šef pazinske Poreske uprave, te državni tužilac koji je naknadno razriješen dužnosti.

Nakon što je pušten iz zatvora u Rijeci da se brani sa slobode, Golemović je pobjegao u Banjaluku gdje živi skoro godinu dana. 

U Hrvatskoj ga pamte po izgradnji milionskih, ekskluzivnih vila u Istri, ali i kao kuma ubijenog Vjeka Sliška.

Golemović je i potencijalni svjedok odbrane na suđenju koje se vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv optuženih za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Kriminlana međunarodna grupa narko-bosa Darka Šarića, koji se nalazi u bjekstvu, razbijena je u akciji "Balkanski ratnik" koju je u oktobru prošle godine provela srbijanska BIA i američka DEA u Urugvaju kada je zaplijenjeno više od 2,17 tona kokaina. 

Nakon rekordne zapljene kokaina, u Srbiji je počelo da se odmotava klupko oko Šarića i njegovih poslovnih veza oko pranja novca stečenih prodajom kokaina. Šariću je ubrzo oduzeta imovina, za koju je utvrđeno da je stečena kroz kriminalne aktivnosti, a uhapšen je i veći broj njegovih saradnika.
Optužnicom Specijalnog tužilaštva Srbije protiv Šarića i njegovih saradnika obuhvaćene su, između ostalih malverzacija, i dvije rekordne zapljene kokaina koje su bile 2009. godine. Prva je bila javnosti malo poznata zapljena 231 kilograma kokaina u italijanskoj Pizi u januaru prošle godine, a druga, rekordna, 15. oktobra prošle godine u Urugvaju na jahti "Maui" u blizini Montevidea, kada je pronađeno 2,17 tona kokaina.