Crna hronika
0

Šamac: Pronađeno 98 komada indijske konoplje

FENA
U zaseoku Čilaši kod Obudovca u općini Šamac dobojska policija je pronašla i izuzela 98 komada stabljika indijske konoplje, visine od 20 do 200 cm, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Precizira se da je jučer pronađen zasad sa 81 stabljikom indijske konoplje, dok je 17 iščupanih i posječenih stabljika bilo ostavljeno da se suši kako bi se pripremile za proizvodnju marihuane.

Na licu mjesta pronađena je drvena gajba sa osušenim dijelovima biljke, odnosno već pripremljenom opojnom drogom marihuanom, ukupne težine 73,45 grama.

Kriminalistička policija CJB Doboj izvršila je uviđaj na licu mjesta, izuzela stabljike indijske konoplje i marihuanu i preuzima potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska osobe koja je na ovaj način izvršila krivično djelo neovlaštenja proizvodnja i promet opojnih droga.

Pripadnici CJB Doboj su u periodu januar-august pronašli i uništili ukupno dvanaest zasada indijske konoplje pronađenih na području Pelagićeva, Šamca, Doboja, Modriče, Bosanskog Broda i Teslića.

Pronađeno je ukupno 748 stabljika indijske konoplje i na taj način spriječena proizvodnja od oko 200 kilograma marihuane.

U istom periodu pronađeno je i izuzeto četiri kilograma i 585,51 gram marihuane, 42,76 grama heriona, 1.085 grama kokaina, 50,5 komada tableta "ekstazi“, šest komada narkoanalgetika "trodon“, 32 komada i 1,5 grama heptanona, 2,8 grama hašiša, 0.924 grama amfetamina i 90 komada i 118,45 grama sjemenki indijske konoplje.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo neovlaštenja proizvodnja i promet opojnih droga, Okružnom tužilaštvu podnesena su 24 izvještaja protiv 32 osobe. Protiv dvije osobe podnesena su dva izvještaja za izvršena krivična djela omogućavanja uživanja opojnih droga.