Crna hronika
0

Razbojnici iz Sarajeva vršili teške krađe u više kantona u FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednja dva mjeseca na području Srednjobosanskog kantona provedena je opsežna operativna akcija na sprječavanju i otkrivanju izvršilaca krivičnih djela razbojništva.

Operativna akcija podrazumjevala je pojačano legitimisanje osoba na ulicama i u ugostiteljskim objektima s ciljem pronalaska osoba za kojim su raspisane potjernice, a u realizaciji ovih mjera učestvovali, osim redovnih policijskih patrola, i službenici kriminalističke policije, te policajci jedinice sa podršku MUP-a SBK Travnik.

Posebno važan segment operativne akcije bilo je prikupljanje operativnih saznanja i materijalnih dokaza o izvršenim krivičnim djelima razbojništva. Na osnovu prikupljenih saznanja o izvršiocima, kao i njihovom mjestu boravka, iskordinirane su aktivnosti sa službenicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo. Saradnja je rezultirala lišenjem slobode osam osoba na području Sarajeva koje se sumnjiče za više krivičnih djela razbojništava i teških krađa na području više kantona u Federaciji FBiH.

U kriminalističkoj obradi koja je uslijedila nakon lišenja slobode, došlo se do potvrde saznanja da su navedene osobe na području Srednjobosanskog kantona izvršile nekoliko krivičnih djela razbojništva i teških krađa. Radi se o šest slučajeva razbojništva na području Kiseljaka, Busovače i Kreševa, a mete razbojnika bile su sportske kladionice, trgovinske radnje i benzinske pumpe. Sva navedena krivična djela osumnjičeni su prilikom ispitivanja u potpunosti priznali.

Osim navedenih krivičnih djela ova organizirana grupa dovodi se u vezu sa izvršenjem nekoliko teških krivičnih djela na području Viteza, Travnika i Novog Travnika i trenutno su u toku aktivnosti na dokumentovanju te njihove veze sa izvršenim krivičnim djelima.

Interesantno je spomenuti neka od tih krivičnih djela kao što je razbojništvo u poslovnicu pošte u Staroj Biloj kod Viteza dana 09.01.2014.godine, kada su nepoznati izvršioci uz prijetnju puškama od radnika pošte oteli oko 3.500 KM, zatim razbojništvo u ugostiteljskom objektu Vila u mjestu Nadioci kod Viteza izvršeno 25. decembra 2014.godine, kada su tri nepoznate osobe naoružane automatskim puškama uzeli veći iznos novca od dnevnog pazara, novčanike i mobitele od prisutnih gostiju u objektu, te novac iz aparata za igre na sreću, a jednom od gostiju su nanijeli povrede udarajući ga kundakom puške u predjelu glave. Članovi ove grupe sumnjiče se i za određen broj krađa stoke na području Srednjobosanskog kantona, na čijem se dokumentovanju intenzivno radi.

Treba istaći da je ova organizirana grupa bila vrlo agresivna u izvršenju krivičnih djela i da je vrlo često mijenjala mjesto izvršenja krivičnih djela i mjesto na kome borave, što je otežavalo njihovo hapšenje. Prilikom jednog od pokušaja policije da zaustavi vozilo koje su koristile navedene osobe, iste se uspjele pobjeći i pri tome prouzrokovale saobraćajnu nezgodu na području Kiseljaka. Isto tako, nakon izvršenja krivičnih djela razbojništva u nekoliko slučajeva zapalili su vozilo koje su koristili u izvršenju razbojništva.

Zahvaljujući koordiniranom djelovanju više kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova ova grupa je otkrivena i dokumentovana je njihova kriminalna djelatnost, što će u narednom periodu značajno doprinijeti smanjenju broja ove vrste krivičnih djela, ali svakako i ukupnoj sigurnosti, saopćeno je ureda komesara MUP-a SBK-a.