Direktor škole pozvao policiju
0

FOTO / Pucnjava u Sarajevu: Srednjoškolac ranio kolegu

Piše: N. Jamaković
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Jedan učenik je povrijeđen u pucnjavi koja se oko 9:45 sati dogodila u Srednjoj školi metalskih zanimanja u Sarajevu.

Kako nam je potvrđeno u MUP-u KS, policiju je o incidentu obavijestio direktor škole Rašid Šehović, kazavši da je učenik trećeg razreda pucao u holu iz pištolja i ranio vršnjaka B. A. Policija je izašla na mjesto događaja te ustanovila da je pucao učenik H. H. (1994).

"Ranjeni dječak prevezen je u bolnicu Koševo i nije ozbiljnije povrijeđen", kazao je novinarima direktor škole, dodavši da su odmah obaviješteni dječakovi roditelji. U bolnici je u međuvremenu potvrđeno da je B. A. (1995) dovezen u 10:40 sati te da je zadobio ustrelnu ranu na desnoj nozi. Nakon ljekarske intervencije pušten je kući.

Šehović je istakao da nije učestala pojava da učenici donose oružje u školu, ali da je to svakako problem na koji je teško djelovati, jer nije moguće pretresati svakog učenika.

Odmah nakon što je saznao za incident, u Srednju školu metalskih zanimanja došao je Emir Suljagić, ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo. Rekao je da se radi o prvoj pucnjavi u školi te da je najvažnije da nije "pala mrtva glava". Obećao je da će ministarstvo nastojati u što kraćem roku osigurati metal-detektor na ulazu u školu i tako spriječiti da učenici unose oružje.

Suljagić je najavio sastanak sa upravom škole, roditeljima dječaka i vijećem roditelja kako bi razmotrili situaciju. Također, pozvao je sve nadležne ustanove da se prestanu baviti trivijalnim problemima i počnu rješavati problem maloljetničke delikvencije.

O incidentu je obaviješten kantonalni tužilac u Sarajevu, a istraga je u toku. Iz policije su saopćili da je napadač lišen slobode te da je na saslušanje priveden učenik A. T., osumnjičen za pomaganje počiniocu ovog krivičnog djela. Ministarstvo obrazovanja KS je od Prve PU zatražilo da razmotri mogućnost da u krugu ove škole, do početka raspusta, bude osigurano kontinuirano i pojačano prisustvo policije.