Crna hronika
90

Provedena policijska akcija "Hum", uhapšeno 19 osoba zbog prodaje droge

Klix.ba
(Foto: FUP)
Pripadnici Federalne uprave policije su danas na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona izveli akciju kodnog naziva "Hum", usmjerenu protiv organizirane kriminalne grupe koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Izvršeni su pretresi na 19 lokacija i slobode je lišeno 19 osoba. Na prostoru Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi na 17 lokacija i slobode je lišeno 17 osoba. Na prostoru Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršen je po 1 pretres i slobode su lišene 2 osobe.

U današnjim pretresima pronađena je veća količina droge, 2 digitalne vage, 2 automatske puške, jedan prigušivač za automatsku pušku, 5 pištolja, određena količina municije, fantomke, veća količina novca i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenih djela, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Tačna količina i vrsta droge će biti utvrđena nakon vještačenja. U pretresima na području Kantona Sarajevo su pronađeni dijelovi većeg broja motornih vozila za koja se sumnja da su ukradena i rastavljena.

Operativno-taktička akcija "Hum" je rezultat višemjesečne istrage, tokom koje je u proteklom vremenskom periodu kod članova ove kriminalne grupe pronađeno i oduzeto 5 kilograma kanabisa, 1.250 grama amfetamina, 50 grama heroina i 25 grama kokaina.

Osumnjičeni su privedeni na saslušanje u policiju, a sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela te za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droge. Protiv njih će tokom dana biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a riječ je o: S.M. (1976), I.T. (1968), N.K. (1984), K.Z. (1975), N.Z. (1983), E.A. (1980), M.S. (1989), J.V. (1984), I.A. (1983), N.T. (1969), N.Ć. (1968), E.Š. (1983), A.L. (1985), I.M. (1957), S.K. (1986), E.T. (1995) i S.H. (1984) sa područja Kantona Sarajevo, H.Č. iz Zenice i M.B. iz Prozor-Rame. Sumnjiče se da su se, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, bavili nabavkom opojnih druga kokain, heroin, amfetamin i kanabis, koju su dalje prepakivali i vršili njenu dalju distribuciju na području Federacije BiH.

Pripadnicima Federalne uprave policije podršku u ovoj akciji su pružili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukupno je bilo angažovano oko 150 pripadnika policije.

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad na dokumentovanju kaznenih djela u vezi sa pronađenim predmetima.