Crna hronika
0

Provaljeno u prostorije Prosvjete i odneseni predmeti vrijedni 4.500 KM

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nepoznate osobe provalile su u prostorije Srpskog prosvjetnog društva "Prosvjeta" u Sarajevu i ukrala predmete vrijedne 4.500 KM.

Iz prostorija su noćas ukradeni jedan laptop, dva LCD monitora za kompjuter, digitalni fotoaparat, videokamera i metalna kasa u kojoj je bilo 200 KM.

"Još veća šteta od materijalne je dokumentacija i baza podataka koja se nalazila u laptopu", saopšteno je iz "Prosvjete".

Policijski službenici došli su odmah po prijavi jutros oko 7.15 sati, a potom su i forenzičari izvršili uviđaj.

Rukovodstvo "Prosvjete" smatra da ova provala nije izvršena iz vjerskih ili nacionalnih razloga, već zbog neadekvadnih ulaznih vrata koja nisu bila ugrađena zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Zgrada Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" izgrađena je 1911. godine i nalazi se na uglu ulica Kulina bana i Sime Milutinovića Sarajlije.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ova zgrada proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

U okviru adaptacije prizemlja, koja je izvedena 2009. godine, investitor - Skuština grada Sarajeva odlučila je da budu izvedeni radovi koji će objektu ponovo vratiti autentičan izgled.

U tom kontekstu su izrađeni projekti prozora koji su već ugrađeni, a za ulazna vrata nisu obezbijeđena finansijska sredstva.

"Ovom prilikom molimo da se podrži ovaj naš projekat i hitno dodijele sredstva za adekvatno obezbjeđenje Prosvjetinog Doma, koji je nacionalni spomenik BiH", navodi se u saopštenju.