Ukradeno samo nešto novca
0

Provala u hram Svetog Save u Zavidovićima

FENA
Zavidovići
Zavidovići
Nepoznati počinilac je danas, rano ujutro, na pravoslavni praznik Vaskrsenja Lazarevog, provalio u hram Svetog Save u Zavidovićima, ispreturao i pobacao stvari, te otuđio neznatnu količinu novca, saopćila je Informativna služba Mitropolije dabrobosanske.

Provalnik je u hram ušao u 03.25 kroz ulazna vrata sa zapadne strane, tako što je na donjem dijelu vrata izbio panelni lim, i provukao se kroz načinjeni otvor.

On je u unutrašnjosti hrama sve ispreturao i pobacao. Tako je sa Hristovog groba bačena plaštenica, te izvađena i bačena ladica.

U oltaru je sa Časnog prestola bačena darohranilica, a ostalo sve ispreturano. Na žrtveniku je napravljen nered tako što su poskidani darci sa Svetih sasuda, a sve ostalo što se tu nalazilo razbacano.

Provalnik iz hrama nije ništa otuđio osim 10 do 15 KM sitnog novca iz priprate gdje se prodaju svijeće.

Provalu u hram primjetio je nadležni sveštenik protonamjesnik Zoran Živković kada je aktiviran alarm koji je postavljen na hramu.

Sveštenik Živković odmah je pozvao policiju, čiji su pripadnici prilikom dolaska susreli provalnika, ali im je on pobjegao.

Policajci su napravili službeni izvještaj, ali nisu, iako je na tome insistirao sveštenik Živković, uzeli otiske, obrazlažući to činjenicom da to nije potrebno jer nije pričinjena veća materijalna šteta.

Kod ovog hrama je u periodu između 23. i 27. marta skinut bakarni lim sa kapalica namijenjenih za paljenje svijeća pred crkvom.

To je primjećeno u nedjelju, 27. marta, o čemu je sveštenik Živković obavijestio policiju, koja nije napravila uviđaj, jer je tada štrajkovala.