Ugljevik
0

Pronađeno 17 kilograma TNT-a

FENA
Pripadnici Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva Republike Srpske u saradnji sa bijeljinskom policijom jučer su u nastavku akcije „Barut“ na području općine Ugljevik pronašli oko17 kilograma presovanog eksploziva "trotil" (TNT).

Specijalni tužilac Goran Glamočanin je saopćio danas na vanrednoj press-konferenciji da se radi o vojnom eksplozivu velike razorne moći, a koji spada u formacijska sredstva i namijenjen je za rušenje objekata, materijala, elemenata, kao i za izradu improvizovanih mina, uništavanje ubojitih sredstava i slično.

Eksploziv je, pojasnio je, pronađen nakon dojave dobro zakopan u šumi u rejonu sela Gornje Zabrđe u općini Ugljevik, a cijena kilograma "TNT" na crnom tržištu iznosi 100 KM.

Treba podsjetiti da su pripadnici Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva u saradnji sa pripadnicima MUPRS-a i Kantona Tuzla započeli akciju pod nazivom “Barut” početkom ove godine, kada su, vršeći pretres nekoliko lokacija na širem području Republike Srpske i Federacije BiH, uhapsili pet osoba i zaplijenili veću količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Glamočanin je naglasio da je Specijalno tužilaštvo RS-a, 24. aprila ove godine, podiglo optužnicu protiv tri osobe u vezi sa krivičnim djelom organizirani kriminal i u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala, a glavni pretres u tom predmetu počinje za četiri dana, 11.augusta.

"Tužilaštvo je i nakon ove akcije, što se i vidi, nastavilo da preduzima mjere i radnje u cilju potpunog otkrivanja mreže trgovine oružjem na području RS-a. Ova akcija će biti nastavljena jer Tužilaštvo vjeruje da se na području RS-a nalazi još značajna količina vatrenog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstva koji su u ovom momentu van kontrole nadležnih organa“, rekao je Glamočanin.

Također je potvrdio i da je jučerašnjom zaplijenom pomenutog eksploziva presječen jedan značajan, možda i najžnačajniji, ogranak u okviru te mreže trgovine vatrenim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Ogranci te mreže, dodao je, rašireni su i u ostalim gradovima RS-a, a Glamočanin kaže da je utvrđeno i "dio tih minsko-eksplozivnih sredstava došao sa područja Federacije BiH“.

Najavio je i da se može očekivati podizanje optužnica u narednom periodu i protiv još nekoliko osoba u vezi sa ovim slučajem.

Podjećanja radi, tokom akcije "Barut", 4. februara, izvršen je pretres tri lokacije na području Tuzlanskog kantona i dvije lokacije na području Ugljevika, kada su uhapšeni Radomir Lakić i Zdravko Trifunović iz Ugljevika, te Sead Tahriman, Mirza Mešalić i Jasenko Begić, sva trojica iz Tuzle, koji se terete da su se kao članovi zločinačke grupe bavili proizvodnjom i trgovinom oružjem.

Kahriman i Lakić označeni su kao vođe ove zločinačke organizacije, koja je oružje proizvedeno u tajnoj fabrici u RS-u, prodavala u BiH i inostranstvu po cijeni od 100 do 300 eura.

Specijalni tužilac Goran Glamočanin je danas potvrdio da ta tajna fabrika nije pronađena, a da se i dalje traga za njenom lokacijom.

"Ne sumnjamo da ona postoji, ali ne u onom smislu kako imamo asocijaciju kod riječi fabrika. To je, vjerovatno, neka kuća u kojoj se improvizirano proizvodi to oružje“, rekao je Glamočanin i dodao da se jučer pronađeni eksploziv može dovesti u vezi s tim slučajem jer je pronađen u sklopu istrage u vezi sa akcijom „Barut“ i u vezi je sa osobama protiv kojih je već podignuta optužnica.

Prema njegovim riječima, postoje indicije da je pronađeni eksploziv mogao da bude iskorišten u svrhu ostvarivanja određenih kriminalnih ciljeva.

"Budući da se radi o ofanzivnom eksplozivu njime bi svakako mogle da se odvijaju terorističke akcije ili napadi na objekte, vozila i drugo", potvrdio je specijalni tužilac Specijalnog tužilaštva RS-a.