Mostar
0

Pronađen arsenal oružja, uhapšena braća

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Braća Šefik i Nijaz Kurtović iz Donje Drežnice, kod Mostara, uhapšena su danas jer je pretresom njihove porodične kuće pronađena veća količina oružja i eksploziva za koji nemaju dozvolu, potvrđeno je u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pretres više porodičnih kuća u ovom mjestu izvršili su pripadnici Policijske uprave Mostar, Policijske stanice Sjever, te Jedinice za podršku MUP-a HNK.

Načelnik Policijske stanice Sjever Davor Barić izjavio je da su braća Kurtović privedena u službene prostorije gdje su im uzete izjave, a zatim će biti proslijeđeni u nadležnost Tužilaštva. 

Nakon višečasovnog pretresa, istražioci su od njih oduzeli veću količinu minsko-eksplozivnih sredstava, oružja i municije. 

Pronađene su i oduzete - dvije ručne bombe M-93 i M-75, 23 komada industrijskog eksploziva, dva  lovačka karabina, automatska puška sa kundakom na preklop, dvije puščane cijevi, dvije inicijalne kapisle, jedna detonatorska kapisla, 10 metaka kalibra 7, 62 milimetra, četiri tromblona, 70 metaka, pet metara sporogorećeg štapina.