Livno
0

Profesionalni vojnik u OSBiH kupio diplomu za 1.500 KM

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ivo Dujmović (41) iz Jajca, nastanjen u Bugojnu, profesionalni vojnik u Oružanim snagama BiH, prijavljen je kantonalnom Tužilaštvu u Livnu, jer je falsifikovanu diplomu za zvanje ugostiteljsko-turističkog tehničara upotrijebio radi sticanja prava koja mu pripadaju u Oružanim snagama BiH, izjavio je Srni portparol Uprave policije MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Vrdoljak kaže da je Dujmović tokom kriminalističke obrade policiji i Tužilaštvu u Livnu priznao da je lažnu diplomu Srednje ugostiteljsko-turističke škole kupio od Ive Brnića, zvanog Car iz Livna, za 1.500 KM.

On je rekao da je MUP podnio krivičnu prijavu i protiv Ive Brnića koji je zbog izrade i prodaje lažnih diploma uhapšen 6. avgusta u Livnu.

Sudija Opštinskog suda Midhad Osmančaušević, na prijedlog kantonalnog Tužilaštva, izrekao je Brniću mjeru pritvora od 30 dana, koju osumnjičeni izdržava u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru.

Nakon što je otkriveno da je vojnik Ivo Dujmović lažnu diplomu upotrijebio za regulisanje svog statusa u Oružanim snagama BiH, istragu su na zahtjev Ministarstva odbrane BiH pokrenuli MUP i Tužilaštvo Livanjskog kantona, a u postupku istrage on je priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret.