Crna hronika
104

Pritvorena šestorica razbojnika: Policiji skretali pažnju paljevinama kako bi pljačkali "na miru"

Piše: E. F.
Privođenje razbojnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Privođenje razbojnika u Tužilaštvo KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Elvisu Pašaliću, Sabahudinu Silajdžiji te njegovim sinovima Edinu i Arnelu, kao i Belminu Ahmetoviću te Ervinu Tašakoviću, osumnjičenima da su u proteklom periodu počinili veći broj brutalnih razbojništava, teških krađa, ali i izazivanja opće opasnosti.

Ovo je za Klix.ba potvrdio i Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenog Pašalića.

"Svim osumnjičenim pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti da će ponoviti krivično djelo ukoliko se nađu na slobodi te zbog činjenica da bi njihov boravak na slobodi uznemirio javnost i doveo do remećenja javnog reda i mira", kazao je Mehmedbašić za Klix.ba.

Naime, oni su u periodu između januara mjeseca 2014,. godine te januara 2015. godine formirali grupu za organizirani kriminal s ciljem činjenja krivičnih djela razbojništava, a grupom je rukovodio Pašalić, dok su ostali bili članovi grupe.

Pašalić, Ahmetović i Sabahudin Silajdžija su zajedno okrivljeni za krivično djelo izazivanje opće opasnosti odnosno paljevine automobila.

Otac sinove vozio u razbojništva

Kako Klix.ba saznaje, vođa grupe je zajedno sa Sabahudinom Silajdžijom i Ahmetovićem, ali i Sabahudinovim sinom Arnelom najprije išao u izvidnicu terena na kojem bi trebali "raditi" a potom bi detaljno planirali akciju. Sabahudin bi obično svoje sinove zajedno sa ostalima vozio u razbojništva i to u sivom Audiju 100.

Tako je bilo i kada su, između ostalog, opljačkali poštu u Blažuju 12. decembra 2014. godine. Pašalić i Ahmetović su uzeli automatske puške, a potom na glave stavili crne fantomke a na ruke crne rukavice. Upali su u poštu, a Pašalić je naredio radniku da mu otvori metalni sef što je i učinio, a nakon toga je on iz sefa ukrao 6.000 KM. Potom su pobjegli u pravcu Kiseljaka gdje su podijelili plijen.

Ista ekipa je u pošti koja se nalazi u ulici Brezanka bb izvršila razbojništvo u dva navrata. Prvi puta su u ovu poslovnicu BH Pošte upali 12. novembra 2014. godine. Sabahudin Silajdžija je i ovoga puta upravljao Audijem 100 kojim su pobjegli nakon pljačke. Maskirani muškarci su i ovoga puta puškom zaprijetili radnicama, a potom ih natjerali da otvore sef pošte iz kojega su odnijeli 5.000 KM.

Na isto mjesto vratili su se i u januaru ove godine, a ovoga puta u društvu trojke je bio i Tašaković. Pašalić je kod sebe imao pištolj, a Tašaković puškomitraljez. Uposlenima su naredili da legnu na pod, a iz metalne ladice su ukrali oko 3.000 KM. I u ovom slučaju su pobjegli u pravcu Kiseljaka gdje su podijelili svoj plijen na jednake dijelove.

Paljevina za skretanje pažnje

Još jedna pljačka poslovnica BH Pošte počinjena je u Tarčinu i to 10. januara 2015. godine. Tog dana su otišli u "izvidnicu" u Tarčin nakon čega su se odlučili na novu pljačku. Oko devet sati ujutro su i krenuli u razbojništvo, ali prije toga su se pobrinuli da policiju okupiraju drugim krivičnim djelom.

Tako je Belmir Ahmetović najprije zapalio automobil Škoda Felicia sive boje. Na taj način je pažnju policije želio skrenuti na požar kako bi oni nesmetano mogli obaviti "posao" u pošti.

Pašalić je i ovoga puta bio glavni akter razbojništva pa je tako ušao u poštu i zaprijetio radniku Selveru Krčalu puškom da otvori sef. On je to i učinio a Ahmetović je iz sefa uzeo oko 4.000 KM. Odmah potom oni su se odvezli u Općinu Novi Grad gdje su i novac podijelili na jednake dijelove.

Napad na kladionice

Meta ove grupe bile su i kladionice pa su tako u dva navrata uz prijetnju oružjem opljačkali dvije poslovnice BH play kladionica i to u ulicama Kasindolska i Vlakovo, a tom prilikom su pod prijetnjom od radnika oteli ukupno 500 KM.

Između ostalog, 22. decembra 2014. godine upali su u kladionicu 5 Plus u ulici Safeta Zajke iz koje su odnijeli 200 KM.

Šestorka se sumnjiči za najmanje devetnaest počinjenih krivičnih djela.