Crna hronika
0

Pritvor za osam dilera uhapšenih u akciji "Neretva"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Okružni sud u Doboju odredio je jednomjesečnu mjeru pritvora za osam od 12 osoba uhapšenih u akciji “Neretva”, tokom koje je oduzeto preko šest kilograma opojne droge heroin.

U ovoj akciji je, 9.jula, izvršen pretres na ukupno 13 lokacija, te osim heroina, pronađeni su oružje, municija i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela.

Na području koje operativno pokriva CJB Doboj izvršeni su pretresi na pet lokacija (područje Broda i Petrova), prilikom čega su četiri osobe lišene slobode, dok su na području koje operativno pokriva MUP Tuzlanskog kantona izvršeni pretresi na osam lokacija i uhapšeno isto toliko osoba.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, jedna osoba je, uz saglasnost tužioca, puštena na slobodu.

Dvije osobe, koje su obuhvaćene istim izvještajem, nalaze se u bjekstvu i, na osnovu zahtjeva CJB Doboj, MUP RS-a je za njima raspisao potjernicu.

Na dvije lokacije na području Petrova, pronađeno je i izuzeto ukupno: 1.094 grama opojne heroina, pet tromblona, poluautomatska puška, pištolj, 200 komada metaka različitog kalibra, a oduzeta su i tri putnička motorna vozila koja su korištena kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, odnosno koja su poslužila za prevoz opojnih droga.

Pretresom jedne lokacije na području Lukavca pronađeno je i izuzeto osam grama opojne droge heroin i vaga za precizno vaganje, a pretresom lokacije u Gračanici, pronađeno je i izuzeto 5.250 grama heroina i novac u iznosu od oko 10.000 KM, za koji se sumnja da potiče od prodaje opojne droge.

Tokom akcije pronađeno je i izuzeto: dva kilograma smješe kofeina i paracetamola namjenjene za kvantitativno povećanje količine heroina i jedna precizna vaga, a oduzeto je i više mobilnih telefona i SIM kartica telefonskih brojeva različitih operatera, koje su od osumnjičenih koristili u komunikaciji tokom izvršenja krivičnog djela.

U akciji pretresanja, osim pripadnika CJB Doboj i MUP-a Tuzlanskog kantona, učestvovali su i pripadnici: Specijalne policije MUP-a RS-a i Jedinice za podršku MUP-a Tuzlanskog kantona, pripadnici CJB Bijeljina, CJB Istočno Sarajevo i CJB Banja Luka.
U toku izvođenja akcije učestvovalo je preko 100 policijskih službenika, a aktivnost je pratila Policijska misija EU u BiH.

Prva saznanja, koja su prikupljena u akciji pod kodnim nazivom „Neretva“, bile su informacije o snabdjevačima opojne droge „heroin“ za niže i srednje dilere (koji se bave „mravljim“ (uličnim) rasturanjem droge i njihovim snabdjevačima) na području općina koje su u bezbjednosnoj nadležnosti CJB Doboj.

Nakon prikupljenih operativnih saznanja da su osobe s područja tuzlanskog kantona, za rasturanje droge angažirali dilere s područja dobojske regije, pripadnici CJB Doboj su zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP RS-a, pristupili realizaciji operativne akcije, prilikom čega su, 9.jula, u navedenu akciju uključeni i pripadnici Federalnog MUP-a i MUP Tuzlanskog kantona, rečeno je danas na pres-konferenicji u Doboju.