Akcija Prenj 5
0

Pripadnici SIPA-e "razbili" osmočlanu organizovanu grupu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju kaznenih djela organizirani kriminalitet i neovlašteni promet opojnih droga, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas u suradnji sa drugim policijskim agencijama lišili slobode osam osoba i pretresli osam lokacija, navodi se u saopćenju SIPA-e.

U današnjoj akciji SIPA-e, Granične policije BiH, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a livanjskog kantona slobode su lišene osobe inicijala A.Š. (1983), I.Č. (1978), T.T. (1974), R.H. (1986), D.V. (1983), A.S. (1972), J.P. (1979), te M.P. (1989).

Pretragama objekata koje su u vlasništvu osoba lišenih slobode ili koje su isti koristili na lokalitetu Livna (4 lokacije), Međugorja (2 lokacije), Mostara (1 lokacija) i Ljubuškog (1 lokacija) pronađene su i privremeno oduzete, između ostalog, dvije puške, dva pištolja, municija različitog kalibra, 23 mobilna telefona, 35 SIM kartica, jedan računar, novčanica u apoenu od 50 KM-a za koju postoji sumnja da se radi o falsifikatu, bejzbol palica i drugi predmeti.

Osobe lišene slobode će uz Izvješće o počinjenom krivičnom djelu iz članka 250. KZ BiH (Organizovani kriminalitet) a u vezi sa kaznenim djelom iz članka 195. Neovlašteni promet opojnim  drogama nakon izvršene krim-tehničke obrade, biti predate Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje.

Današnja akcija kodnog naziva Prenj 5 nastavak je aktivnosti koje su započele u svibnju 2010. godine pod nazivom Prenj, a potom i Prenj 2, Prenj 3, i Prenj 4, a tokom kojih su slobode lišene ukupno 43 osobe, protiv kojih su nadležnom Tužilaštvu podnijeta Izvješća o počinjenim kaznenim djelima. 

Tokom provođenja navedenih aktivnosti od osumnjičenih je oduzeto oko 30 kg opojne droge "skank“, kontrolisanim isporukama prema Republici Hrvatskoj dokumentovano je preko 150 kg iste opojne droge, te na drugi način u posljednje dvije godine dokumentovan promet više stotina kilograma pomenutog narkotika. U pomenutim akcijama  privremeno je izuzeta veća količina naoružanja (puške,pištolji, puščane municije i dr.) kao i određeni broj putničkih motornih vozila, mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama i dr.

Tokom realizacije operativne akcije "Prenj“ ostvarena je izuzetno dobra suradnja sa MUP-a Republike Hrvatske, Graničnom policijom BiH, te MUP-ovim livanjskog kantona, HNK-a i ZHK-a.