Crna hronika
23

Prijetnje načelniku općine Gornji Vakuf: Pripremi novac ili ćemo ti oteti kćerku

Klix.ba
Načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević je 29. februara prijavio pokušaj iznude nad njim od strane nepoznate osobe ili više njih.

U prijavi načelnik općine navodi da je dobio SMS poruku u kojoj se traži da pripremi određenu količinu novca ili će mu u protivnom biti oteta njegova kćerka. Također, u poruci se iznose prijetnje prema njemu i njegovoj kćerki ukoliko slučaj prijavi policiji.

Službenici policijske stanice Gornji Vakuf- Uskoplje su odmah po zaprimanju prijave preduzeli niz operativnih mjera i radnji koje su rezultirale saznanjima da se u vezu sa ovim krivičnim djelom mogu dovesti osobe inicijala H.U.(1995), T.E. (1997), M.H. (1995) i S.F. (1996) svi iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Osumnjičene osobe su pronađene i nad njima je provedena kriminalistička obrada, kojom prilikom su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela Iznude u pokušaju nad načelnikom općine. Isto tako, u oduzetim mobilnim telefonima pronađeni su dokazi da su osumnjičeni izvršili navedeno krivično djelo prema još jednoj osobi iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, ali navedena osoba to nije prijavila policiji.

Također je pronađena sporna SIM kartica sa koje su upućivane iznuđivačke SMS poruke, te će ista biti dostavljena kantonalnom tužilaštvu Travnik uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, nakon okončanja kriminalističke obrade i kompletiranja predmeta, saopćeno je iz press službe MUP-a Srednjobosanskog kantona.