Epilog akcije "Kum"
0

Prijedlog za pritvor još trojici osumnjičenih

SRNA
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo je danas nadležnom sudu prijedlog za određivanje pritvora Peđi Spaiću, Nijazu Karkelji i Mlađenu Veljoviću, koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Kum", dok je Midhat Londrc pušten na slobodu jer nema zakonskog osnova za podnošenje prijedloga za određivanje pritvora.

I protiv Londrca, kao i protiv ostalih uhapšenih, koji se terete za organizovani kriminal krađa i iznuda, nastavlja se istraga, rekla je Srni portparolka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Jasmina Omičević.

Kantonalno tužilaštvo čeka odluku na prijedlog o određivanju pritvora za Dejana Vučkovića, Srećka Trifkovića, Srećka Mandića i Milosava Samardžića koju je jučer uputilo sudu.

U akciji "Kum", koja je u prije dva dana sprovedena na području Kantona Sarajevo i više lokacija u RS sa ciljem razbijanja organizovane kriminalne grupe osumnjičene za krađu automobila, uhapšeno je osam lica i pretreseno više kuća.

Sumnja se da je ta kriminalna grupa tokom 2009. i 2010. godine na području RS i Kantona Sarajevo oduzimala putničke automobile od njihovih vlasnika ili korisnika radi iznude novca za njihovo vraćanje vlasnicima, ili dalje prodaje.

Akciju je izvelo Specijalno tužilaštvo RS i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, te pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova RS i Kantona Sarajevo.