FUP
0

Prijave zbog krivotvorenja kreditnih kartica

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Zenici Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 60-godišnjeg E.H., 27-godišnjeg S.H., 43-godišnjeg M.O., 35-godišnjeg M.D. i 29-godišnjeg Z.H. zbog postojanja sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Za prvoprijavljenog postoji sumnja da je počinio krivično djelo Krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja (čl. 257 KZFBiH) u sticaju s krivičnim djelom Izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje (čl. 260 KZFBiH); dok se ostalim prijavljenima stavlja na teret izvršenje krivičnog djela Pomaganje (čl. 33 KZFBiH), a u vezi s krivičnim djelom Krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja (čl. 257 KZFBiH) u sticaju s krivičnim djelom Izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje (čl. 260 KZFBiH).

Istražitelji Federalne uprave policije su potvrdili osnov sumnje da je prvoprijavljeni, na zasad neutvrđen način, neovlašteno pribavio podatke stranih državljana, sadržanim na 14 bankovnih kartica 11 inostranih banaka (Tanzanija, Njemačka, Brazil, SAD, Argentina, Indija, Irska, Velika Britanija, Norveška i Novi Zeland). Te je kartice koristio u periodu 12.01.2011 – 17.02.2011. godine na pumpi u Visokom za kupovinu različite robe. Ukupno je izvršio 45 novčanih transakcija.

Drugoprijavljeni je izvršio radnju pomaganja prvoprijavljenom, na način da mu je na raspolaganje stavio putničko motorno vozilo, prevozeći ga više puta na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona kako bi koristili falsificirane kartice na različitim mjestima.

Trećeprijavljeni, četvrtoprijavljeni i petoprijavljeni su, u svojstvu prodavača na benzinskoj pumpi u Visokom, pomagali prvoprijavljenom tako što su mu, bez provođenja posebnosti autorizacije i dodatnih provjera, omogućili upotrebu falsificiranih kartica na POS terminula, iako su svjedočili da su transakcije po određenim bankovnim karticama više puta odbijane kao neispravne. Kao protivuslugu, od prvoprijavljenog su dobijali prepaid dopune vrijednosti 50 KM.

Napominjemo da je prvoprijavljeni povratnik u izvršenju istog krivičnog djela. Naime, njega su službenici Federalne uprave policije prijavili Kantonalnom tužilaštvu Zenica 17.06.2010. godine, nakon čega je za izvršenje ovog krivičnog djela i pravosnažno presuđen, saopšteno je iz FUP-a.