Kantonalni sud u Zenici
0

Prihvaćeni sporazumi s članovima kriminalne grupe

Piše: E. B.
Kantonalni sud u Zenici (Foto: ZEDA)
Kantonalni sud u Zenici (Foto: ZEDA)
Kantonalni sud u Zenici prihvatio je sporazume o priznanju krivice koje su sa Kantonalnim tužilaštvom u Zenici zaključili šestorica optuženih iz 22-člane grupe koju ovo tužilaštvo tereti za organizirani kriminal, teške krađe, iznude i prikrivanja.

Vijeće kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović prihvatio je sporazum Tužilaštva sa Mustafom Bektašom (28) iz Počulice kod Viteza, koji je zbog djela organiziranog kriminala i nedozvoljenog držanja oružja osuđen na 16 mjeseci zatvora. Sud je prihvatio i sporazum sa Džemalom Mehičićem (26) iz Zenice, koji je osuđen na 14 mjeseci zatvora, te Semirom Silajdžijom (32) iz Zenice, Zoranom Mirjanićem (30) sa Sokoca i Amelom Faljićem (32) iz Zavidovića, osuđenim na po godinu dana zatvora. Prihvaćen je i sporazum sa Sifetom Šabićem (46) iz Zenice, koji je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u teškoj krađi.

Prema riječima sudije Malićbegovića, optuženi su nakon prihvatanja sporazuma pušteni iz pritvora, dok ne budu pozvani na izdržavanje kazne.

U pritvoru je zadržan jedino Meho Tiratlić, koji je pred sudijom za prethodni postupak u prošli petak negirao krivicu, kao i još 14 osoba obuhvaćenih optužnicom u predmetu "Hanas Šehović i drugi". Dvojica optuženih nisu se pojavili na izjašnjenju pa će uskoro biti zakazano novo ročište.

Prema optužnici koju je početkom juna podiglo Kantonalno tužilaštvo u Zenici, optuženi su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe formirane 2008. godine, djelovali tokom 2009. i 2010. godine na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog i Srednjobosanskog kantona, radi vršenja krivičnih djela teških krađa motornih vozila i iznuda.

Ova kriminalna grupa razbijena je u zajedničkoj akciji policija oba entiteta koja je vođena u decembru prošle i martu ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH.